Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da düzenlenen bir sempozyumda, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in vefatını üzüntüyle duyduğunu belirterek, ailesine ve Samsun halkına başsağlığı diledi. Dünyanın farklı coğrafyalarından gelen katılımcılara teşekkür eden Erdoğan, Arkeolojinin Altın Çağı Sergisi'nin önemine dikkat çekti. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek, kültür mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için gösterilen çabaları övdü.
ANADOLU'NUN MEDENİYET BEŞİĞİ OLDUĞU VURGULANDI
Anadolu'nun insanlık tarihinin en eski izlerini taşıyan bir medeniyet beşiği olduğunu vurgulayan Erdoğan, Göbeklitepe örneğini vererek, bölgenin Mısır piramitlerinden 7500 yıl daha eski olduğuna işaret etti. 'Yaşadığımız coğrafyayı anlayamazsak, geleceğimizi sağlıklı inşa edemeyiz' diyen Erdoğan, kültürel kimliğin köklerinin bu topraklarda aranması gerektiğini söyledi. Osmanlı'dan bu yana tarihi eserlerin korunmasına verilen önemi anlattı; Sultan Abdülmecid ve Abdülhamid dönemlerinden itibaren başlayan sistemli çalışmaların, Cumhuriyet'in ilk yıllarında bilimsel boyut kazandığını belirtti.
GELECEĞE MİRAS PROJESİ VE DİJİTAL ENVANTER
2023'te başlatılan 'Geleceğe Miras' projesiyle arkeolojiye ayrılan kaynakların büyük oranda artırıldığını, kazı sezonlarının 12 aya yayıldığını ve istihdamın arttığını açıkladı. Türk koordinatör kazı başkanlığı sisteminin devreye alınmasıyla ören yerlerinde yerli uzmanların söz sahibi olduğunu vurguladı. 27 noktada uygulanan 'gece müzeciliği' ve Türk-İslam Dönemi Mezar Taşları ve Kitabeleri Ulusal Envanter Projesi'nden bahseden Erdoğan, kültürel mirasın dijital ortamda belgelendiğini dile getirdi.
YURT DIŞINDAN 13 BİN ESER GERİ GETİRİLDİ
Türkiye'den kaçırılan tarihi eserlerin iadesi için yürütülen diplomatik ve hukuki çabalara değinen Erdoğan, 2002 yılından bu yana 13.291 eserin Türkiye'ye getirildiğini ve son olarak 65 yıl önce yurt dışına çıkarılan Marcus Aurelius heykelinin iadesinin sağlandığını açıkladı. Merhum arkeolog Prof. Dr. Jale İnan'ı da şükranla andı. Sevr Antlaşması'ndaki Osmanlı arkeoloji yasalarının kaldırılmasına dair maddeye dikkat çekerek, kültürel mirasın korunmasının bir bağımsızlık mücadelesi olduğunu vurguladı. Arkeologlara ve kültür alanında çalışanlara teşekkür eden Erdoğan, tüm vatandaşları, özellikle gençleri, Arkeolojinin Altın Çağı Sergisi'ni ziyaret etmeye çağırdı ve Türkiye'nin tarihine ve kültürüne sahip çıkmaya devam edeceklerini yineledi.



