Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonunun verilerine göre, tarım, gıda ve içecek sektörünün ocak-eylül dönemi ihracatı geçen yıla kıyasla yüzde 0,57 azaldı ve 19,67 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 19,68 artışla 16,63 milyar dolara yükseldi, bu durum sektörde 3,04 milyar dolarlık dış ticaret fazlası yarattı. Birim ihracat değeri ton başına yüzde 9,28 artarak 1399 dolara çıktı.
SEKTÖRÜN İHRACAT VE İTHALAT DETAYLARI
Yılın ilk dokuz ayında en fazla ihraç edilen ürün grubu 2,59 milyar dolarla şekerli mamuller olurken, bunu 2,3 milyar dolarla yaş meyve ve sebze ile 1,67 milyar dolarla sert kabuklu meyveler takip etti. Eylül ayında ihracat yüzde 3,39 düşüşle 2,15 milyar dolara indi. En çok ihraç edilen ürünler arasında iç fındık 819 milyon dolarla ilk sırada yer aldı, ardından rafine ayçiçeği yağı 789 milyon dolar ve buğday unu 639,8 milyon dolar geldi.
ÜLKELERE GÖRE TİCARET VERİLERİ
En çok ihracat yapılan ülkeler arasında Irak 2,3 milyar dolarla başı çekti, onu 1,46 milyar dolarla Almanya ve 1,34 milyar dolarla ABD izledi. ABDye ihracat yüzde 10,95 artış gösterirken, Iraka yüzde 7,82 ve Almanyaya yüzde 6,06 azaldı. İthalatta ise Rusya 2,1 milyar dolarla ilk sırada olup, Brezilya 1,8 milyar dolar ve Ukrayna 1,54 milyar dolarla takip edildi.



