Sıkı para politikasıyla uzun süre baskı altında kalan konut kredilerinde, son verilere göre dipten dönüş işareti belirdi. Faiz oranlarında 1 ila 1,5 puanlık gerileme, kredi talebini artırdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, konut kredilerinde son bir ayda yüzde 2,5’ten fazla yükseliş kaydedildi.
FAİZ İNDİRİMİYLE HAREKETLİLİK ARTTI
Ekonomi haberlerine göre, faiz indirimleri kamu ve özel bankalarda etkili oldu. Kamu mevduat bankaları ağustos sonunda faizleri yüzde 2,69–2,79 aralığına çekti ve özel bankalar bunu izledi. Sonuçta, konut kredisi bakiyesi bir yılda yüzde 33,61 artarak 634 milyar liraya ulaştı.
TÜİK VERILERI SATIŞLARI DESTEKLIYOR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, eylül ayında ipotekli konut satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,4 yükseldiğini gösterdi. Bu yılın ilk dokuz ayında artış yüzde 76’ya ulaştı ve toplam konut satışları içinde ipotekli payı yüzde 14,1’e çıktı. Uzmanlar, faizlerin sürmesi halinde rekorların gelebileceğini belirtirken, geri ödeme yükünün hala yüksek olduğunu ekledi.



