G-7 ülkeleri dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi, Rusya’nın Ukrayna sınırları boyunca ve işgal altındaki Kırım’daki askeri varlığının artırılması ile ilgili büyük endişe duyduklarını duyurdu. Yapılan ortak açıklamada, “Önceden haber verilmeksizin gerçekleştirilen bu büyük ölçekli askeri hareketlilik; tehdit edici ve istikrarsızlaştırıcı bir faaliyettir.” denildi.

Dünyanın en büyük 7 ekonomisinin oluşturduğu G-7 ülkeleri dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi, Rusya’nın Ukrayna sınırları boyunca ve işgal altında bulunan Kırım ve Donbas’ta asker ve teçhizat sayısının büyütmesi ile ilgili ortak açıklama yayımladı. ABD Dışişleri Bakanlığının resmi internet sitesinde, 12 Nisan 2021 tarihinde, yayımlanan ortak açıklamada, bölgedeki gerginliğin artması ile ilgili büyük endişe duydukları ifade etti.

6-7 ÜLKELERİ: RUSYA’NIN ASKERİ HAREKETLİLİĞİNDEN ENDİŞELİYİZ

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İspanya Başbakanı, eşi yüzünden görevinden olabilir İspanya Başbakanı, eşi yüzünden görevinden olabilir

“Biz, G-7 ülkeleri; Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD dışişleri bakanları ve AB Yüksek Temsilcisi olarak Rusya’nın Ukrayna sınırında ve işgal edilen Kırım’da Rus askeri kuvvetlerinin devam eden büyük artışından derin endişe duyuyoruz.

Önceden haber verilmeksizin gerçekleştirilen bu büyük ölçekli askeri hareketlilik; tehdit edici ve istikrarsızlaştırıcı bir faaliyettir. Rusya’yı provokasyonları sona erdirmeye ve uluslararası yükümlülükleri gereği gerginliği bir an önce azaltmaya davet ediyoruz. Bunun dışında Rusya’yı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGIT) ilke ve taahhütlerine uymaya ve Viyana Belgesi’nin 3. Bölümünde belirtilen prosedürü yerine getirmeye çağırıyoruz.”

Açıklamada taraflar, Ukrayna’nın bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği bir kere daha teyit ederek; Ukrayna’nın karşı koyma adına attığı adımları desteklediklerini vurguladı.