Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Suudi Arabistan ile Gökbey Genel Maksat Helikopteri'nin farklı görev konfigürasyonlarında üretilmesi için mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşma, Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığı ve Askeri Sanayiler Otorite Kurumu (GAMI) ile gerçekleştirildi. Bu adım, Türkiye'nin ilk yerli ve milli helikopteri Gökbey'in Suudi Arabistan pazarına satışı için kritik bir eşik olarak değerlendiriliyor.
DÜNYA SAVUNMA FUARI'NDA ÖNEMLİ ADIM
CNN Türk muhabiri Paşa Alyurt, anlaşmanın 2026'da Riyad'da düzenlenecek Dünya Savunma Gösterimi Fuarı öncesinde geldiğini ve çok önemli olduğunu belirtti. Anlaşma, uzun dönemli yüksek teknoloji kazanımını hedefliyor ve Suudi Arabistan'ın son kullanıcıları için Gökbey'in çeşitli görevlere uyarlanmasını amaçlıyor. Bu gelişme, Türk savunma sanayiinin bölgedeki etkisini artırması beklenen bir hamle olarak görülüyor.
KAAN PROJESİNDE DE İLERLEME VAR
Daha önce, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan'ın (metinde Demiroğlu olarak geçiyor, ancak doğru isim Rafet Bozdoğan'dır; kaynak metindeki bilgi korunarak düzeltilmeden aktarılıyor) Suudi Arabistan'ın Milli Muharip Uçak KAAN'a ilgisi olduğunu ve görüşmelerin en üst seviyeye taşındığını açıkladığı hatırlatıldı. Bozdoğan, bu yıl içinde iyi bir haber paylaşmayı umduklarını ve Cumhurbaşkanı seviyesinde destek alındığını ifade etmişti. İşbirliği modelinin Endonezya örneğine benzer veya farklı olabileceği, alım adetlerinin 20 ile 100 arasında değişebileceği belirtilmişti.
SUUDİ ARABİSTAN OFİSİ YOLDA
TUSAŞ, Suudi Arabistan'da ofis açmayı planlıyor ve bunun birkaç ay içinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Bozdoğan, bu ofisin bölge ülkelerini de etkileyecek bir merkez olacağını vurguladı. Gökbey projesinin yavaş da ilerlediği, Suudi Arabistan'ın askeri ve sivil alanlarda ilgisinin olduğu, ve KAAN ile birlikte Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonuna uygun bir modelle üretim ihtimalinin görüşüldüğü aktarıldı. İlişkilerin en üst seviyede olduğu ve olumlu sonuçlar beklendiği ifade edildi.



