SPOR
Yayınlanma : 02 Ocak 2026 17:20
Düzenleme : 02 Ocak 2026 17:20

FIA, F1 kurallarındaki hatayı itiraf etti: "Keşke daha iyisini yapabilseydik

FIA, F1 kurallarındaki hatayı itiraf etti:
FIA, F1'de araçların sürüş yüksekliğine hassasiyeti ve kirli hava etkisi gibi konularda 2022 kurallarında hata yaptıklarını kabul etti. Gelecek sezonla birlikte bu sorunların çözülmesi bekleniyor.

Formula 1'de 2025 yılıyla birlikte yer etkisi dönemi sona ererken, Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA), geçmişte uygulanan kurallardaki bazı hataları kabul etti. FIA, özellikle son iki sezondur yeniden gündeme gelen kirli hava etkisi ve araçların sürüş yüksekliğine hassasiyeti gibi konularda kusursuz olmadığını belirtti.

SÜRÜŞ YÜKSEKLİĞİ HATASI KABUL EDİLDİ

FIA'nın önde gelen isimlerinden Nikolas Tombazis, geçmiş kural dönemini değerlendirirken, sürüş yüksekliğinin öneminin yeterince öngörülemediğini itiraf etti. Tombazis, "Araçların optimum sürüş yüksekliğinin bu kadar aşağıya kayması, 2022 kurallarının bir hatasıydı. Bu, bizim gözden kaçırdığımız bir konuydu ve şampiyonanın başlamasına çok az kala fark edilmesi nedeniyle kuralları değiştirmek için artık çok geçti." ifadelerini kullandı. Tombazis, "Keşke bu konuda daha iyisini yapabilseydik." diyerek pişmanlığını dile getirdi.

PLANK AŞINMASI VE STANDART ARAÇ TARTIŞMALARI

Takımların sürüş yüksekliğinde aşırı uçlara gitmesi, plank skid bloğu aşınması sorununu da beraberinde getirdi. Bu durum, kural döngüsü boyunca birçok kez gündeme geldi. FIA, süspansiyon kurallarının sadeleştirilmesinin bu sorunu çözmede doğrudan etkili olacağına inanmıyor. Tombazis, standart bir araca yaklaşıldıkça bu sorunların ortadan kalkacağını ancak Formula 1'in bir teknoloji savaşı olmasını istediklerini vurguladı. Gelecek sezonla birlikte 2026 kurallarının daha basit bir tabanla yer etkisini daha sınırlı hale getireceği ve bu sayede zıplama sorununun tekrarlanmasının önleneceği öngörülüyor.