GÜNDEM
Yayınlanma : 09 Eylül 2025 14:37
Düzenleme : 09 Eylül 2025 14:37

Bolat açıkladı: Tüketiciyi koruyacak yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi

Bolat açıkladı: Tüketiciyi koruyacak yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, otomotivden kuyumculuğa kadar birçok sektörde tüketiciyi koruyacak yeni düzenlemelerin uygulamaya konulduğunu ve denetimlerin artırıldığını açıkladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, otomotivden kuyumculuğa, aldatıcı reklamlardan uzaktan satışa kadar birçok sektörde tüketiciyi koruyacak yeni düzenlemelerin hayata geçirildiğini duyurdu. Bakan Bolat, yapılan denetimlerde artış olduğunu ve dijital uygulamalar aracılığıyla mağduriyetlere hızlı müdahale mekanizmaları oluşturulduğunu vurguladı.

YENİ DÜZENLEMELER TÜKETİCİYİ KORUYACAK

Bakan Bolat, tüketicileri haksız uygulamalardan korumak amacıyla otomotivden kuyumculuk sektörüne, yanıltıcı reklamlardan uzaktan satışa kadar geniş bir yelpazede yeni yasal düzenlemeler yaptıklarını açıkladı. 81 ilden tüketici kuruluşları temsilcilerinin katıldığı 29. Tüketici Konseyi Toplantısı'na ilişkin sosyal medya paylaşımında, tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunmasına yönelik yasal düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirtti. Toplantıda konsey başkanı, üyeleri, özel sektör, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte tüketiciyi koruyacak yeni düzenlemeler ele alındı.

DENEYİMLER VE MÜDAHALE MEKANİZMALARI

Bakan Bolat, tüketiciyi yanıltıcı ve piyasayı olumsuz etkileyen eylemlere karşı önlemleri artırmayı ve tüketici koruma süreçlerinde yapay zekayı daha etkin kullanmayı değerlendirdiklerini ifade etti. Son iki yılda haksız ticaret, fahiş fiyat, stokçuluk ve karaborsacılıkla mücadelede çeşitli sektörlerde onlarca yeni yasal düzenleme çıkarıldığını, milyonlarca firma ve on milyonlarca ürünü denetlediklerini ve yasalara uymayan uygulamalar için milyarlarca lira idari para cezası kesildiğini açıkladı. ALO 175 Tüketici Danışma Hattı ve Haksız Fiyat Artışı (HFA) Bildirimi Mobil Uygulaması gibi dijital uygulamalarla tüketici mağduriyetlerine anında müdahale edildiğini de sözlerine ekledi. Bakanlık, iç ve dış ticareti geliştirerek tüketici ve üretici dostu çalışmalarına devam edeceğini belirtti.