İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in Gazze'deki Filistinlilerin gönüllü olarak bölgeden ayrılmalarını teşvik etme açıklamaları, ABD ile İsrail arasında bir krize neden oldu. Bakanlar, "Gazzelileri göçe cesaretlendirecek bir çözümü teşvik etmeliyiz. Bu doğru, adil, ahlaki ve insani bir çözümdür" ifadelerini kullanarak Gazze sakinlerinin dünya ülkelerine göç etmelerini desteklediklerini belirtmişlerdi.

California Üniversitesi'nde Filistin'e destek gösterilerine polis müdahalesi California Üniversitesi'nde Filistin'e destek gösterilerine polis müdahalesi

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrailli bakanların bu açıklamalarını "kışkırtıcı ve sorumsuzca" olarak nitelendirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yazılı bir açıklama yaparak, Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesini savunan bu açıklamaları reddettiklerini ve bu tür çözümlerin barışa katkı sağlamayacağını belirtti.

İsrail'de aşırı sağcı bakanların bu açıklamalara ABD'nin sert tepki göstermesi üzerine, Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, "ABD bizim en iyi dostumuzdur ama her şeyden önce İsrail devleti için en iyisini yapacağız" diyerek yanıt verdi.