Almanya'da, ülkenin en sevilen yemeklerinden biri olan enflasyonun vurduğu Döner’in uygun fiyatlı tutulması için bir hükümet sübvansiyon programı çağrılarının artmasına neden oldu.

Şansölye Olaf Scholz, halkın önünde kebap fiyatlarının sorulmasına o kadar alıştı ki, hükümeti sosyal medyada fiyat artışlarının kısmen artan ücret ve enerji maliyetlerinden kaynaklandığını açıklayan bir paylaşım bile yaptı. Scholz, "Gittiğim her yerde, özellikle de gençlerden, dönere fiyat freni getirilip getirilmemesinin gerekip gerekmediğinin sorulması oldukça dikkat çekici" dedi.

Konuyu en son ele alan aşırı sol Die Linke partisi oldu ve parlamentoya sunmak istediği öneride, bazı kısımlarda uygulamaya konulan benzer bir Dönerpreisbremse veya döner kebap fiyat tavanı getirilmesi çağrısında bulundu. Ülke yüksek kiraları kontrol altına alacak. Bazı şehirlerde kebapların fiyatının şimdiden 10 avro olduğu belirtiliyor. Bu rakam sadece iki yıl önce 4 avro iken bu rakamın yükseldiği belirtiliyor.

Parti, tavan fiyat olarak 4,90 avro, gençlere ise 2,90 avro, özellikle de düşük gelirli kesime yönelik bir yemek öneriyor; ince dilimlenmiş ızgara etin üstüne ince kıyılmış sebzeler, sarımsak veya kırmızı biber sosu ekleniyor ve bir kâsede sarılıyor. Bu, her hanenin günlük döner kuponu alabileceği anlamına geliyor.

YILDA 7 MİLYAR EURO’LUK SATILIYOR

Almanya'ya Türk göçmenler tarafından getirilen ve yerel damak tadına uygun hale getiren kebap satışının Almanya'da yılda tahmini 7 milyar Euro'ya ulaştığı tahmin ediliyor.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan: Türkiye Ermenilere karşı soykırım yapmamıştır! Ermenistan Başbakanı Paşinyan: Türkiye Ermenilere karşı soykırım yapmamıştır!

Die Linke, ülkede her yıl tüketilen tahmini 1,3 milyar dönerciye (yalnızca Berlin'de günde 400.000 döner satılıyor) dayanarak böyle bir sübvansiyon programının yıllık 4 milyar avroya mal olacağını hesapladı.

Genellikle insanları etten vazgeçmeye çağıran bir parti olan Yeşiller'in milletvekili Hanna Steinmüller, konuyu bu yılın başlarında parlamentoda ele aldı. “Şu anda gençler için evden çıktıklarında nereye taşınacakları kadar önemli bir konu. Bunun buradaki pek çok insan için gündelik bir mesele olmadığını biliyorum,” dedi milletvekillerine, “ve bu… aynı zamanda alay konusu olabilecek bir şey, ancak seçmen temsilcileri olarak bu farklı bakış açılarını vurgulamak zorunda olduğumuzu düşünüyorum”.

Bir etkinlikte genç bir Alman Türk'ün yaklaştığı ve kendisine "8 Euro ödüyorum... Putin'le konuşun, 4Euro ödemek istiyorum" dediğini öne süren Scholz, fiyat kontrollerinin serbest piyasa ekonomisinde "uygulanabilir olmadığı" görüşünü reddetti. Bunun yerine "Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürmedeki iyi çalışmasına" övgüde bulundu.

Sosyal medyadaki tepkiler arasında bazı gençlerin, Scholz'un selefinin şansölye olarak "döneri kontrol altına aldığını" öne sürerek Angela Merkel'in geri dönmesi çağrısında bulunması dikkat çekti.

Dönerin maliyetinin bir yıl içerisinde 3,90 avrodan 7 avroya çıktığı Berlin'in Friedrichstrasse istasyonu yakınındaki bir büfede döner satıcısı olan Deniz, fiyatın yakın gelecekte nasıl düşeceğini öngöremediğini söyledi. "Kira, enerji ve gıda fiyatlarındaki patlama nedeniyle fiyatları artırmak zorunda kaldık" dedi. "İnsanlar sanki biz onları kandırıyormuşuz gibi sürekli ' Dönerflasyon'dan bahsediyor ama bu tamamen bizim kontrolümüz dışında."