Avrupa Birliği'nin Ukrayna gündemli zirvesi sonucunda, 27 üye ülkenin liderleri tarafından oy birliğiyle alınan kararla Ukrayna'ya yönelik 50 milyar euroluk mali yardım paketi onaylandı. Brüksel'de düzenlenen AB Zirvesi'nde, Ukrayna'ya mali destek sağlama amacıyla yapılan görüşmelerin ardından alınan karar, AB üyesi 27 ülkenin liderleri tarafından olumlu bir şekilde karşılandı. Özellikle Macaristan'ın daha önce veto ettiği 50 milyar euroluk yardım paketi bu kez onaylandı, bu durum Ukrayna için önemli bir gelişme olarak nitelendiriliyor.

Avrupa Parlamentosu’ndan “İran” kararı Avrupa Parlamentosu’ndan “İran” kararı

Zirve sonrasında yapılan açıklamada, AB liderleri tarafından Ukrayna'ya uzun vadeli mali destek sağlama konusunda varılan anlaşmanın memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. Kararın Ukrayna'nın güvenliğini AB'nin güvenliği olarak kabul edilmesi ve 27 üye devletin tamamının bu anlaşmaya destek vermesi vurgulandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, AB liderlerine teşekkür ederek, "Bu karar, Ukrayna'nın direnme azmiyle birlikte Avrupa'nın dayanışmasının bir göstergesidir. 50 milyar euroluk bu finansal destek, Ukrayna'nın geleceği için önemli bir adımdır. Hep birlikte alınan bu karar, güçlü birliğin ve destek mesajının bir ifadesidir" dedi.

AB tarafından sağlanacak yardımın 33 milyar euro kredi ve 17 milyar euro geri ödenmeyecek yardımdan oluştuğu belirtilirken, bu mali destek kademeli olarak Ukrayna'ya ulaştırılacak.