Williams sendromu diye bir hastalık duydunuz mu? Bu hastalığın bazı entelektüel engellere neden olduğunu biliyor muydunuz? Belirtileri neler olabilir? Bu sendroma yol açan şeyler nelerdir? Bugünkü yazımızda bunları ve çok daha fazlasını keşfedin!

Williams sendromu belirli gelişim bozukluklarına ve diğer rahatsızlıklara neden olan, oldukça nadir rastlanan bir genetik hastalıktır. Puene ve arkadaşlarına göre bu sendrom 20.000 yenidoğanda bir bebeği etkilemektedir (2010).

Fakat Garayzabal ve Capo'ya (2009) göre, kurumların yayılım çalışmaları ve genom üzerindeki araştırmalarındaki geldikleri nokta sayesinde bu hastalığa rastlantı oranı 7.500 yenidoğanda bir bebek şeklinde daha yüksek olabilir (İspanya Williams Sendromu Derneği verilerine göre).

Hiçbir şeyi unutmama hastalığı! Hiçbir şeyi unutmama hastalığı!

Peki Williams sendromu tam olarak nedir? Belirtileri nelerdir? Nedenleri nelerdir? Nasıl teşhis edilir? Nasıl tedavi edilir? Williams sendromu olan çocukların müziğe inanılmaz bir yetenekleri olduğu doğru mudur? Tüm bu soruları ve çok daha fazlasını bu yazımızda yanıtlayacağız!

Williams Sendromu Nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, Williams sendromu dünyaya gelen her 7.500 ile 20.000'de bir bebek görülen genetik bir hastalıktır. Çoğu insanda kalp sorunlarına, anksiyeteye, kas sertliği gibi fiziksel değişimlere ve diğer başka belirtilerin görülmesine neden olur.

Kişilik anlamındaysa bu sendroma sahip çocuklar çok fazla dışa dönük ve hipersosyal davranışlar sergilerler.

Bu sendromun temel özelliklerinden biri, belirli bilişsel ve gelişimsel eksikliklerle ilişkilendirilen hafif ya da orta entelektüel engellere neden olmasıdır. Ayrıca daha sonra bahsedeceğimiz üzere yüzde de belli farklılıkların olmasına neden olur.

Williams Sendromunun Neden Olduğu Belirtiler Nelerdir?

Entelektüel Engellilik

Buna yapboz yapmak ya da resim çizmek gibi görsel ve mekansal görevlerde zorlanmayı dahil edebiliriz. Ayrıca psikomotor becerilerde de eksiklik görülebilir.

Bahsedeceğimiz ilginç durumlardan biri de müzik ve tekrar ederek ya da ezberleyerek öğrenmenin işe yaramamasıdır. Bazı makaleler ve araştırmalarda bu, çocuklarda müziğe karşı özel bir yetenek görüldüğü de belirtilmektedir.