Kızamık vakalarında korkutan artış! Kızamık vakalarında korkutan artış!

Yeni tip koronavirüs (Kovid 19) salgınının başlamasıyla birlikte, bağışıklığın rolü ve Kovid 19 enfeksiyonu ile olası bağlantısı etrafında birçok araştırma yapıldı. Virüsün insanları çok farklı şekilerde etkilediği gerçeği göz önüne alındığında - yaşa, cinsiyete ve önceden var olan tıbbi koşullara bağlı olarak - bağışıklık sistemimizin virüsle nasıl ve ne kadar savaştığını anlamak son derece önemli hale geldi.

Bununla birlikte, son zamanlarda yapılan bir araştırma, bağışıklık sistemimizin en az 6 ay boyunca Kovid 19 enfeksiyonunu 'hatırlama' potansiyeline sahip olduğunu ve bunun da yeniden enfeksiyon kapmaya engel olduğudur.

Farklı araştırmalara göre Kovid 19 bağışıklığı herkes için farklı olabilir. Bazı insanlar virüse karşı daha güçlü bir bağışıklığa sahipken, bazılarıda daha zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olduğudur. Bunların dışında her hangi bir hastalık öyküsü olmadan Kovid 19 antikorlarına sahip insanlar var.

Son araştırmalar, Kovid 19 ile enfekte hastalarda bağışıklığın uzun süre devam ettiğini göstermektedir. Bununla birlikte, bağışıklık sisteminin enfeksiyonu gerçekte ne kadar süreyle hatırlayacağı ise henüz tam olarak belirlenmemiştir.

Amerika Birleşik Devletleri ve İsviçre'deki araştırmacılar tarafından yapılan ve Journal Nature'da yayınlanan yakın tarihli bir araştırmaya göre, "Bellek (Hafıza) B hücrelerin 6.2 ay sonra dahi azalmadığı, bunun yerine gelişmeye devam ettiği gözlemi, enfeksiyon kapmış bireylerin SARS-CoV-2'ye yeniden maruz kalındığında bağışıklık sistemi virüse hızlı ve etkili bir yanıt verebilir."

Araştırmada, Kovid 19 hastalığı geçirmiş düzinelerce hasta gözlemledi ve antikorların zamanla azaldığı, virüsü etkisiz hale getirmede önemli bir rol oynayan belirli bellek B hücrelerinin seviyelerini korudukları gözlemlendi. Araştırmaya 87 kişi katılmış ve antikorların bir aydan 6 aya kadar düşerken bellek B hücrelerinin aynı kaldığı tespit edilmiştir.

BELLEK B HÜCRELERİ HAYATİ ROL OYNAR

Bu ay Science dergisinde yayınlanan bir başka çalışmada ise, protein artışına özgü bellek B hücreleri de dahil olmak üzere bağışıklık sisteminin virüsü en az sekiz ay boyunca tanımlayıp yanıt vermeye devam edebileceğini öne sürdü.

SARs-COV-2 enfeksiyonlarını önlemek veya bunlarla savaşmak söz konusu olduğunda, bellek B hücreleri son derece hayati bir rol oynar. Bellek B hücreleri bir enfeksiyon sırasında lenf düğümlerinde veya dalaklarda oluşan bir tür beyaz kan hücreleridir. 

Son çalışma ayrıca, antikorları ortadan kaldıran virüsün zamanla tükenmesine rağmen, belirli bellek B hücrelerinin seviyelerinin zaman içinde değişmediğini buldu. Bu hücrelerin ölümcül patojeni tanımlayabildiği ve yeniden enfeksiyon durumunda bağışıklık sistemini tetikleyerek antikor üretimini artırabileceği ifade ediliyor.