DÜNYA
Yayınlanma : 23 Haziran 2026 21:16
Düzenleme : 23 Haziran 2026 21:16

Trump'tan İran'a Nükleer Silah Uyarısı: Asla Sahip Olamayacaklar

Trump'tan İran'a Nükleer Silah Uyarısı: Asla Sahip Olamayacaklar
ABD Başkanı Trump, İran'ın nükleer silaha asla sahip olamayacağını belirtti ve UAEA denetimlerinin sıkı tutulacağını vurguladı. Anlaşmanın İran'a ekonomik rahatlama sağlayacağını da ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Pensilvanya temasları sırasında gazetecilere yaptığı açıklamalarda İran'ın nükleer programı hakkında net bir tavır sergiledi. Trump, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) denetçilerinin İran'a yapacağı ziyaretlerin akıbetine dair bir soruya yanıt vererek, "Hayır, bu yazılanlar doğru değil, yüzde 100 denetim olacak." dedi. Bu açıklama, İran'ın nükleer faaliyetlerine yönelik uluslararası denetimlerin sıkı tutulacağının bir işareti olarak yorumlandı.

DENETİMLER UYGUN ZAMANDA GERÇEKLEŞECEK

ABD Başkanı, denetçilerin İran'a gideceğini ancak bunun için aceleye gerek olmadığını belirtti. Trump, "Uygun zamanda gidecekler, aceleye gerek yok ancak uygun zamanda sahada olacaklar." ifadeleriyle, denetimlerin zamanlamasının ABD tarafından belirleneceğini vurguladı. Bu durum, nükleer anlaşma sürecindeki diplomatik hassasiyetleri gözler önüne serdi. Trump, ABD-İran mutabakatının İran'ın nükleer silaha sahip olmasını engelleyecek güçlü bir anlaşma olduğunu savunarak, Tahran yönetiminin de bu konuda mutabık olduğunu söyledi. Ayrıca, İran'ın ekonomik olarak sıkıntıda olduğunu ve anlaşma sayesinde ekonomik bir rahatlama yaşayabileceğini sözlerine ekledi. Bu bağlamda, ABD'nin İran üzerindeki ekonomik baskısının ve diplomatik stratejisinin bir parçası olarak bu açıklamaların yapıldığı düşünülüyor.