DÜNYA
Yayınlanma : 24 Haziran 2026 19:31
Düzenleme : 24 Haziran 2026 19:31

Rutte'nin 500 uçağı açıklaması İtalya'da karışıklık yarattı

Rutte'nin 500 uçağı açıklaması İtalya'da karışıklık yarattı
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin 500 ABD uçağıyla ilgili açıklamaları İtalya'da tartışmalara yol açtı. Muhalefet, Meloni hükümetine sert eleştirilerde bulundu.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ABD-İsrail-İran savaşı sırasında yaptığı açıklamada, "İtalya'daki Amerikan üslerinden 500 ABD uçağı kalktı" diyerek Roma'da büyük bir tartışma başlattı.

MUHALEFETTEN SERT TEPKİ

Rutte’nin bu ifadeleri, muhalefetteki sol partilerin Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetine yönelik sert eleştirilerde bulunmasına neden oldu. Rutte, ABD’nin Fox News kanalına verdiği röportajda, "Avrupalı müttefiklerin İran’a yönelik savaşta yardım etmediği" iddialarına yanıt verirken bu açıklamayı yaptı. Rutte, "Hayal kırıklığını tamamen anlıyorum, ancak İtalya’yı örnek alırsak, 500 ABD uçağı kalktı" ifadelerini kullandı.

HÜKÜMETTEN YANIT GELDİ

Hükümetten ise konuyla ilgili ilk açıklama Savunma Bakanı Guido Crosetto'dan geldi. Crosetto, İtalya'nın her zaman anayasaya ve uluslararası anlaşmalara uygun hareket ettiğini savundu. Ayrıca, Rutte’nin ifadelerinin yanıltıcı olduğunu belirterek, "İtalya, askeri harekat veya saldırı içermeyen teknik ve lojistik faaliyetlere izin vermektedir" dedi. Crosetto, Rutte’nin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, basit bir doğrulamanın yaşananları anlamak için yeterli olacağını ifade etti.