DÜNYA
Yayınlanma : 07 Mart 2026 23:55
Düzenleme : 07 Mart 2026 23:55

Ortadoğu'da savaşın gölgesi: Dünyayı açlık tehdidi sarıyor, Körfez gübreleri limanlarda mahsur kaldı!

Ortadoğu'da savaşın gölgesi: Dünyayı açlık tehdidi sarıyor, Körfez gübreleri limanlarda mahsur kaldı!
Ortadoğu'daki savaş, küresel gıda fiyatlarını yükseltirken Körfez ülkelerinin gübre ihracatını engelliyor. Hürmüz boğazındaki kısıtlamalar gübre fiyatlarını artırarak yoksul ülkelerde açlık riskini tetikliyor.

Ortadoğu'daki çatışmalar, küresel gıda fiyatları üzerinde ciddi bir baskı oluştururken, özellikle Körfez ülkelerinin önemli gübre üreticisi olması durumu daha da karmaşık hale getiriyor. New York Times gazetesinin dikkat çektiği gibi, bu durum en çok yoksul ülkelerde açlık riskini artırabilir.

GÜBRE TİCARETİNDE KRİTİK BOĞAZ KAPALI

Petrol zengini Körfez ülkeleri, aynı zamanda dünyanın en büyük gübre üreticileri arasında yer alıyor. Bu ülkelerde üretilen petrokimyasal gübreler, savaş nedeniyle üretimde duraklama yaşanmamasına rağmen, Hürmüz boğazından geçişlerin engellenmesi sonucu ihraç edilemiyor. Eğer boğazdaki geçiş kısıtlamaları devam ederse, gübre fiyatlarında önemli bir artış bekleniyor. Bu durum, çiftçilerin gübre kullanımını kısıtlamasına yol açarak küresel gıda arzını azaltabilir ve gıda fiyatlarını daha da yükseltebilir.

ÜRETİMİN ÜÇTE BİRİ RİSK ALTINDA

Bölgede İran'ın yanı sıra Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi ülkeler, azotlu gübrelerin ana formu olan üre ticaretinin üçte birinden fazlasını karşılıyor. Ayrıca, bu beş ülke fosfat gübrelerinin de yaklaşık beşte birini üretiyor. Gübre sıkıntısı, özellikle Kuzey yarım kürede bahar ekim döneminde çiftçiler için büyük bir sorun teşkil ediyor. Uzun vadede bu tür sorunların tekrarlanmaması için gübre ihracatının Hürmüz Boğazı'ndaki geçişlere bağımlı olmaması gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, gübrenin piyasada dolar üzerinden satılması ve savaşla birlikte doların değer kazanması, çiftçilerin gübreyi daha pahalıya almasına neden oluyor.