Almanya Başbakanı Friedrich Merz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Toulon'da düzenledikleri ortak basın toplantısında Rusya-Ukrayna savaşı ve olası Putin-Zelenskiy görüşmesi hakkında açıklamalarda bulundu. Merz, Putin'in Zelenskiy ile görüşmeye niyetli olmadığını, kabul edilemez ön koşullar koyduğunu ve savaşın aylarca sürebileceğini belirtti. Macron ise Putin'in ABD Başkanı Donald Trump'ı görmezden geldiğini ve bu durumun cevapsız kalamayacağını vurguladı.
PUTİN'İN GÖRÜŞME NİYETİ YOK
Merz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmeye niyetli olmadığını, kabul edilemez ön koşullar koyduğunu dile getirdi. Savaşın aylarca sürebileceğini belirten Merz, Avrupa ve ABD ile işbirliği içinde Ukrayna'yı destekleyeceklerini ifade etti. Macron da Putin'in Trump'ı görmezden gelmesinin kabul edilemez olduğunu ve önümüzdeki günlerde Trump ile bu konuyu görüşeceklerini açıkladı.
UKRAYNA'YA DESTEK VE İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM
Macron, Ukrayna'ya siyasi ve askeri destek vermeye devam edeceklerini, hava savunma desteği dahil askeri destek kararlarını ise Zelenskiy ile görüşmelerin ardından vereceklerini belirtti. Orta Doğu'daki gelişmelere de değinen Macron, Gazze'deki insani krizi kabul edilemez bulduğunu, İsrail'in saldırılarını durdurması ve Filistinlilere insani yardım ulaşması gerektiğini vurguladı. İki devletli çözümün kalıcı barış için şart olduğunu dile getiren Macron, Merz'in İsrail'e silah ihracatını durdurma kararını da övdü. Almanya ve Fransa'nın ortak bildirisinde, iki devletli çözümün vurgulanması ve Gazze'ye insani yardımın ulaşması için çağrı yapıldı. Bildiride ayrıca İsrail'in Gazze'deki saldırılarının ve Filistin topraklarının işgalinin kınandığı belirtildi.



