GÜNDEM
Yayınlanma : 04 Haziran 2026 15:29
Düzenleme : 04 Haziran 2026 15:29

Bakan Fidan'dan kritik Bangladeş ziyareti: Arakanlılar unutulmadı

Bakan Fidan'dan kritik Bangladeş ziyareti: Arakanlılar unutulmadı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bangladeş'i ziyaret ederek hem ikili ilişkileri hem de Arakanlı mültecilerin durumunu ele alacak. Fidan, Cox's Bazar'daki mülteci kamplarını ziyaret ederek insani yardım faaliyetlerini inceleyecek.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Bangladeş'e resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaret, Bakan Fidan'ın Bangladeş'e yapacağı ilk kapsamlı ziyaret olma özelliği taşıyor. Ziyaret kapsamında Fidan'ın, Bangladeş Dışişleri Bakanı Khalilur Rahman tarafından davet edildiği ve temaslarının ana gündem maddelerinden birinin de, Myanmar'daki iç savaştan kaçarak Bangladeş'e sığınan 1 milyonu aşkın Arakanlı Müslüman'ın durumu olacağı belirtiliyor.

ARAKANLI MÜLTECİLERİN SESİ OLACAK

Bakan Fidan'ın, Bangladeş Başbakanı Tarık Rahman ile de bir araya gelmesi öngörülüyor. Bu görüşmelerde, iki ülke arasındaki mevcut ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel konular da ele alınacak. Ancak ziyaretin en dikkat çekici noktalarından biri, Fidan'ın Cox's Bazar'daki mülteci kamplarını ziyaret edecek olması. Burada Türkiye'nin TİKA, AFAD, Türk Kızılay ve Diyanet Vakfı gibi kurumları aracılığıyla yürüttüğü insani yardım faaliyetlerini yerinde incelemesi ve Türkiye Sahra Hastanesi'ni ziyaret etmesi bekleniyor. Bu ziyaret, Türkiye'nin Arakanlı Müslümanlar meselesine verdiği önemi ve insani yardım konusundaki kararlılığını bir kez daha gözler önüne serecek.

TİCARET VE İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Fidan'ın, Bangladeş'in BM 81. Genel Kurul Başkanlığı'na seçilmesinden dolayı tebriklerini iletmesi beklenirken, iki ülke arasındaki köklü bağlara ve ilişkilerdeki ivmeye dikkat çekmesi öngörülüyor. Özellikle ticaret, savunma sanayi, enerji, eğitim, kültür, bilim ve sağlık gibi alanlarda işbirliğinin daha da geliştirilmesi gerektiği vurgulanacak. 2025'te 1,35 milyar dolar olan ikili ticaret hacminin 2 milyar dolara çıkarılması hedefi de Fidan tarafından yinelecek. Ayrıca, Bangladeş'in Güney Asya'daki stratejik önemine vurgu yapılacak ve çok taraflı platformlarda yürütülen işbirliğinin önemi belirtilecek. Fidan'ın, Orta Doğu, İran ve Güney Asya'daki güncel gelişmeler hakkında da mevkidaşıyla fikir teatisinde bulunması bekleniyor.