GÜNDEM
Yayınlanma : 23 Mart 2026 04:54
Düzenleme : 23 Mart 2026 04:54

Kadınlar artık iş mi aile mi ikilemi yaşamayacak: Bakan Göktaş'tan müjdeli haberler!

Kadınlar artık iş mi aile mi ikilemi yaşamayacak: Bakan Göktaş'tan müjdeli haberler!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kadınların iş ve aile hayatını dengeleyebileceği sosyal politikalar geliştirdiklerini açıkladı. Kreş modelleri, esnek çalışma hakları ve sosyal yardımlarda iyileştirmelerle kadınların

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal politikaların merkezine aileyi güçlendirmeyi ve kadınların hayatın her alanında daha güçlü bir varlık göstermesini yerleştirdiklerini belirtti. Bakan Göktaş, "Hedefimiz çok net: Kadınların 'iş mi aile mi?' ikilemine zorlanmadığı, her ikisini de güçlü şekilde sürdürebildiği bir sosyal politika zemini oluşturmak" dedi.

EV TEMELLİ ÇOCUK BAKIM MODELLERİ VE KREŞ DESTEKLERİ

Kadınların aile ve iş hayatlarını uyum içinde sürdürmelerini sağlamaya yönelik çalışmaların öncelikli hedefler arasında olduğunu vurgulayan Göktaş, özellikle küçük çocuğu olan annelerin iş hayatından kopmamasının önemine dikkat çekti. Bu doğrultuda mahalle ölçekli, erişilebilir ve güvenli kreş modellerinin büyük önem taşıdığını belirtti. Bakanlık, erken çocukluk döneminde fırsat eşitliğini desteklemek ve bakım hizmetlerine erişimi artırmak amacıyla yenilikçi modeller üzerinde çalışıyor. "Ev Temelli Çocuk Bakım Modeli"nin pilot uygulamasının sürdüğünü ve sosyal kooperatifçilikle yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Göktaş, ayrıca uygun maliyetli gündüz bakımevleri için mevzuat çalışmaları yürüttüklerini de ekledi.

KAMU PERSONELİNE VE GENELDE AİLEYE YÖNELİK KOLAYLAŞTIRICI UYGULAMALAR

Kamu personelinin çocuklarının bakım hizmetlerine erişimini artırmak amacıyla kamu kurumları tarafından açılan çocuk bakımevlerine ilişkin kolaylaştırıcı unsurlar içeren değişiklik önerileri üzerinde çalışmaların devam ettiğini ifade eden Göktaş, hem kadın hem erkek memurların, çocukları ilkokul çağına gelene kadar yarım zamanlı çalışma hakkından faydalanmalarını sağladıklarını belirtti. Ayrıca doğum izninin 16 haftadan 24 haftaya, babalık izninin ise 10 güne çıkarılmasını sağlayacak kanun teklifinin meclise sevk edildiğini duyurdu. Sosyal yardımlarda da yeni ve aile odaklı bir model üzerinde önemli ilerleme kaydedildiğini açıklayan Göktaş, bu modelle ihtiyaç sahibi tüm ailelere güven veren kapsayıcı bir sosyal koruma sistemi hedeflendiğini söyledi.

MEDYA VE DİJİTAL İÇERİKLERDE AİLE VURGUSU VE RİSK YÖNETİMİ

Aileyi korumanın ve çocukların sağlıklı yetişmesinin öncelikleri arasında yer aldığını belirten Bakan Göktaş, medya ve dijital içeriklerin toplum üzerindeki etkisine dikkat çekti. İçerik üretiminde aileyi güçlendiren, şiddeti normalleştirmeyen ve toplumsal değerleri gözeten bir yaklaşımı benimsediklerini söyleyen Göktaş, denetimleri güçlendirme ve aile dostu içerikleri teşvik etme çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Çocukların ve gençlerin dijital dünyanın risklerine karşı korunmasının önemli bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak, 15 yaş altı çocukların sosyal medya kullanımını düzenleyen bir çalışmayı ilgili kurumlarla birlikte yürüttüklerini belirtti. Bu yasa çalışmasının mecliste görüşüldüğünü ve amacın teknolojiyi yasaklamak değil, çocukların teknolojiyle sağlıklı bir ilişki kurmasını sağlayan bir zemin oluşturmak olduğunu söyledi. Zararlı içeriklerle mücadele amacıyla Çocuk İçin Dost Uygulamalar (DUY) İhbar Platformu'nun hayata geçirildiğini ve 81 ilde aileleri dijital bağımlılıktan korumaya yönelik etkinlikler yürütüldüğünü aktardı. Sosyal Risk Haritaları kapsamında ise kadına şiddet, çocuk istismarı ve bakım ihtiyacı gibi risklerin erken tespit edilerek önleyici bir model hedeflendiğini belirtti.