İsrail askerlerinin Filistinli bir mahkuma yönelik cinsel saldırı ve işkence görüntüleri, dünya genelinde büyük tepki topladı. Bu görüntüler, Sde Teiman askeri tutukevinde geçen yıl kayıtlara geçmiş ve basına sızdırılmıştı. İsrail ordusu Askeri Başsavcı Yifat Tomer Yerushalmi'nin sızdırması sonucunda ortaya çıkan bu olaylar, aşırı sağcı grupların hedefi haline gelmesine neden oldu.
BAŞSAVCI'NIN GÖZALTINA ALINMASI
Yerushalmi, başsavcılık görevinden istifa ettikten sonra ortadan kayboldu ve ailesine bir not bıraktı. Saatler süren arama sonrası sağ olarak bulunan eski başsavcı, gözaltına alındı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, videonun sızdırılmasının ülkesinin imajına büyük zarar verdiğini ifade etti.
ASKERLERİN AÇIKLAMASI VE TEPKİLER
Sde Teiman gözaltı merkezindeki olaylara karışan askerler, Batı Kudüs'teki İsrail Yüksek Mahkemesi önünde yüzleri maskeli bir şekilde basın açıklaması yaptı. Bu askerler, yaptıkları savunmada suçlamalar yerine teşekkür beklediklerini söyleyerek, adalet arayışlarını sürdürdüklerini belirtti. Temmuz 2024'te aşırı sağcı bir grup, olayların ardından gösteri düzenleyerek askeri üsse baskın yaptı ve 9 asker gözaltına alındı.



