İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İsviçre'de yapılması planlanan İran-ABD toplantısının ertelendiğini duyurdu.
MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR
Bekayi, gazetecilere yaptığı açıklamada, müzakerelerin bir sonraki aşamasına yönelik istişarelerin ara bulucular aracılığıyla sürdüğünü ve şartların olgunlaşmasıyla yeni görüşme tarihinin ilan edileceğini vurguladı. İlerlemenin devam ettiğini belirten Bekayi, Cuma günü yapılması planlanan toplantının aslında mutabakat zaptının imzalanmasını ve nihai anlaşma görüşmeleri için düzenlemeleri ele almayı hedeflediğini ifade etti.
ŞARTLARIN UYGULANMASI GEREKİYOR
Bekayi, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın perşembe günü belgeyi elektronik ortamda imzalamasının ardından yüz yüze toplantının aciliyetini kaybettiğini belirtti. İran ve ABD arasında imzalanan mutabakat zaptının, müzakerelerin başlaması için ilgili hükümlerin uygulanmasına bağlı olduğunu hatırlatan Bekayi, bu şartların neleri kapsadığını da paylaştı. Sürecin hayata geçirilmesi için savaşların sona ermesi, ABD'nin deniz ablukasının kaldırılması ve İran'ın petrol ihracatına yönelik yaptırım muafiyetleri talep ediliyor. Bekayi ayrıca, nükleer müzakerelerin 60 gün içinde gerçekleşmesi planlanırken, IAEA'nın denetimlerinin sınırlı olacağını ve müzakere sürecinin sonucuna bağlı olarak daha önce erişime kapatılan tesislere girişin de tartışılacağını söyledi.



