İtalyan vergi idaresi, kendi kurallarını sıkılaştırarak Formula 1 pilotlarını ve takımlarını mercek altına alıyor. Bologna merkezli Il Resto del Carlino gazetesinin bildirdiğine göre, İtalyan Mali Polisi (Guardia di Finanza) Bologna şubesi, İtalya'da yarışan F1 pilotlarının son yıllarda elde ettikleri gelirler üzerinden vergilerini doğru ödeyip ödemediklerini belirlemek amacıyla bir soruşturma başlattı.

VERGİ UYUMU MERCEK ALTINDA
Bu inceleme, hem pilotlar hem de takımlar için ciddi hukuki ve mali sonuçlar doğurabilir. İtalyan vergi yasaları, ülkede düzenlenen spor etkinliklerine katılan yabancı sporcuların, burada elde ettikleri kazanç üzerinden vergi ödemesini zorunlu kılıyor. Ancak bu kuralın uygulanmasında geçmişte tutarsızlıklar yaşandığı iddia ediliyor. Bu durum, yabancı sporcuların vergi uyumunun kapsamlı bir şekilde incelenmesi talebini beraberinde getirdi. Özellikle yüksek gelirleriyle dikkat çeken F1 pilotları, bu yeni denetimin odağında yer alıyor.
GERİYE DÖNÜK TAHSİLAT HEDEFLENİYOR
Guardia di Finanza'nın mevcut ve yakın geçmişte yarışmış tüm F1 pilotlarını kapsayan bu soruşturması, daha önce bu yönde bir vergi talebinde bulunulmamış olmasına rağmen başlatıldı. Yetkililer, pilotlara mektuplar göndererek 2025 vergi yılı beyannamelerini sunmalarını ve süreci görüşmek üzere kendileriyle veya temsilcileriyle iletişime geçmelerini talep ediyor. İtalyan yetkililer, mümkün olduğunca geriye dönük olarak da sorumluları tespit edip birkaç yıllık ödenmemiş vergileri tahsil etmeyi hedefliyor. Pilotların sözleşmeleri ve sponsorluk anlaşmalarına erişim talep edilebileceği de gelen bilgiler arasında. Ödenmemiş vergi tutarının 50 bin euroyu aşması halinde, bu durum suç teşkil edebilecek ve yüksek cezalarla karşılaşılacaktır. Soruşturmanın Monza, Imola ve Mugello pistlerini kapsayacak şekilde genişletildiği belirtiliyor.


