DÜNYA
Yayınlanma : 28 Mayıs 2026 08:16
Düzenleme : 28 Mayıs 2026 08:16

Arkeologların kazısında tarihi buluş: Rayların altından antik yerleşim çıktı

Arkeologların kazısında tarihi buluş: Rayların altından antik yerleşim çıktı
Sonora eyaletindeki kurtarma kazıları, antik bir yerleşim yeri ve kaya sanatı alanlarının keşfi ile arkeolojik haritayı değiştirdi. Çalışmalar devam ediyor.

Meksika'nın Sonora eyaletinde gerçekleştirilen Ímuris-Nogales demiryolu baypas projesi kapsamındaki kurtarma kazıları, bölgenin arkeolojik haritasını köklü bir şekilde değiştirecek önemli bulgular gün yüzüne çıkardı.

YERLEŞİM YERİ VE KAYA SANATI BULUNTULARI

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH), Cerro de Trincheras sahasından daha eski olduğu belirlenen geniş bir yerleşim yeri ve kaya sanatı alanlarının tespit edildiğini duyurdu. Cocóspera Nehri vadisinde yer alan La Cienaga bölgesindeki çalışmalar, arkeolog Martinez Ramirez liderliğindeki bir ekip tarafından yürütülüyor. İlk incelemelerde yalnızca 10 evden ibaret olduğu düşünülen bölge, yapılan kazılar sonucunda 250x250 metrelik bir alana yayılan 60’tan fazla yapıyı barındıran geniş bir köy olarak belirlendi.

KAZILARDAKİ İNCELEMELER VE BULUNTULAR

Kazılar, yerleşim sakinlerinin evlerini 1 ila 2,2 metre derinliğe inşa ettiklerini gösteriyor. Oval ve dikdörtgen planlı yarı yeraltı yapılarının iç duvarlarla bölündüğü ve zaman içinde genişletildiği tespit edildi. Bu yapısal özellikler, aynı konut kompleksinde birkaç neslin bir arada yaşadığı aile birimlerine işaret ediyor. Konut kompleksinde yapılan incelemelerde 100’den fazla insan kalıntısının bulunduğu iki ayrı mezar alanı keşfedildi. Bu mezar alanlarında bükülmüş pozisyonda yerleştirilmiş yaklaşık 40 mezar ve seramik kaplar içinde yer alan 28 yakılma örneği dikkat çekiyor. Uzmanlar, Trincheras ve Hohokam geleneklerinin bir arada görülmesinin, La Ciénaga’nın antik dönemde bir kaynak değişim ve sınır noktası olarak kullanıldığına dair önemli veriler sunduğunu ifade etti. Ayrıca, yerleşim yerinin çevresinde iki farklı kaya sanatı alanı tescillendi; geometrik ve antropomorfik figürler içeren altı panel ve ayı pençesi izlerini andıran figürlerin bulunduğu küçük bir mağara da bu buluntular arasında yer alıyor. Kaya resimlerinin MS 800 ile 1400 yılları arasında tarihlendiği düşünülüyor. Ayrıca, Yüksek Arktik bölgesinde yapılan bir diğer arkeolojik araştırma ise 17. yüzyıl balina avcılarına ait bir mezarlıkta gerçekleştiriliyor. Bu araştırmada iskorbüt hastalığı ve ağır çalışma koşullarının izleri ortaya çıkarken, iklim değişikliği nedeniyle bu kıyı yerleşiminin hızla tahrip olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, verilerin kaybolmaması için çalışmaların hızlandırıldığını ifade ediyor.