SPOR
Yayınlanma : 27 Ocak 2026 14:23
Düzenleme : 27 Ocak 2026 14:23

2026 F1 sezonu öncesi Barselona'da ilk testler: Verstappen zirvede, Ferrari ilk kez piste çıktı

2026 F1 sezonu öncesi Barselona'da ilk testler: Verstappen zirvede, Ferrari ilk kez piste çıktı
2026 F1 sezonu öncesi Barselona'daki Shakedown testlerinin ikinci gününde Max Verstappen en hızlı dereceyi elde ederken, Ferrari ilk kez yeni aracını piste çıkardı. Yağmur ihtimali, bazı takımların test programlarını etkileyebilir.

Formula 1'in 2026 sezonu öncesinde Barselona'da düzenlenen Shakedown testlerinin ikinci günü, ilk güne kıyasla daha sakin bir başlangıç yaptı. Bu özel testlerde öne çıkan takımlar Ferrari ve Red Bull oldu. Ferrari SF-26 ve Red Bull RB22 araçlarıyla Circuit de Barcelona-Catalunya'da sabah saatlerinde ilk turlar atıldı. Red Bull için bu, Barselona'daki üç günlük test programının ikinci günüyken, Ferrari bu testlerle ilk kez yeni aracını piste çıkarmış oldu.

VERSTAPPEN LİDERLİĞİ ALDI

2026 sezonu için geliştirilen yeni nesil araçlarla piste çıkan Charles Leclerc ve Max Verstappen, sabah programlarını tamamlamak üzere piste çıktılar ve pisti tamamen kendilerine ayırdılar. Diğer takımlar ise ilk gün elde ettikleri verileri analiz etmek üzere garajda kalmayı tercih etti. Sabahın ilk bölümünde en hızlı zamanı 1:20.0 ile kaydeden Max Verstappen, Ferrari pilotunun 1:20.8'lik derecesinden 0.8 saniye daha iyi bir performans sergiledi. Dört kez dünya şampiyonu Verstappen, testler sırasında kısa süreliğine piste dışına çıkarak kum havuzuna girse de bu durum Red Bull ekibi için herhangi bir aksiliğe yol açmadı.

YAĞMUR SÜRPRİZİ VE DİĞER TAKIMLARIN DURUMU

Hava koşullarının belirsizliği nedeniyle Ferrari ve Red Bull, bu testler için aynı sayıda yağmur lastiği tercih etti. Bu sayede, olası yağmur altında da araç ve güç ünitesi testlerine devam edebilecekler. Yeni kurallar çerçevesinde tamamen sıfırdan geliştirilen araçlarla kilometre yapmak, tüm takımlar için en önemli öncelik olmaya devam ediyor. Mercedes ve Haas ise kendi programlarına sadık kalarak bugün piste çıkmayacaklarını açıkladılar. Amaçları, dün W17 ve VF-26 ile elde ettikleri verileri daha detaylı incelemek. McLaren'ın bugün piste çıkıp çıkmayacağı ise henüz netleşmiş değil. Woking merkezli ekip, MCL40'ın ilk sürüşünü bugüne mi yoksa yarına mı bırakacağına dair kararını henüz vermedi. Montmelò'da başlayan yağmur ve yarın için de beklenen yağış olasılığı, McLaren'ı beklemeye yöneltebilir. Eğer McLaren bugün piste çıkarsa, MCL40'ın direksiyonuna Lando Norris geçecek. Oscar Piastri ise ikinci gün piste çıkacak. Üçüncü gün Norris sabah, Piastri öğleden sonra sürüş yapacak. Ancak takım patronu Andrea Stella'nın ekibinin planları, hava koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.