SPOR
Yayınlanma : 17 Nisan 2026 12:58
Düzenleme : 17 Nisan 2026 12:58

2011 Çin GP: Formula 1 tarihinin en heyecan verici yarışı mıydı?

2011 Çin GP: Formula 1 tarihinin en heyecan verici yarışı mıydı?
2011 Çin Grand Prix, Formula 1 tarihinin en yüksek puan alan yarışlarından biri olarak öne çıkıyor. Yarışın heyecanı ve stratejileri tartışmalara yol açtı.

Formula 1’de “iyi yarış nedir?” sorusu, yıllardır tartışılan bir konu. Ancak yapılan oylamalara göre, son dönemlerin en yüksek puan alan yarışlarından biri, 15 yıl önce bugün düzenlenen 2011 Çin Grand Prix’si oldu.

2011 Çin GP: Formula 1 tarihinin en heyecan verici yarışı mıydı? 1

ŞANGHAİ'DA HEYECAN DOLU ANLAR

Şanghay’da gerçekleştirilen bu yarış, 2008’den bu yana değerlendirilen yüzlerce yarış arasında en yüksek puanları aldı. 2011 sezonu, yüksek aşınma oranına sahip Pirelli lastiklerinin ve DRS sisteminin devreye girdiği ilk yıllardan biriydi. Bu dönemde yaşanan “yapay yarış” tartışmaları, o zamanlar da gündemi meşgul ediyordu. Yarış öncesinde tablo pek heyecan verici görünmüyordu; Sebastian Vettel, Red Bull ile pole pozisyonunu kazanmış ve üst üste beşinci galibiyetine ulaşması bekleniyordu.

2011 Çin GP: Formula 1 tarihinin en heyecan verici yarışı mıydı? 2

BAŞLANGIÇTAN SON TURLARA HEYECAN

Ancak yarışın başlamasıyla birlikte dengeler değişti. McLaren pilotları Jenson Button ve Lewis Hamilton, startta Vettel’i geride bırakarak liderliği ele geçirdi. Yarış boyunca farklı pit stratejileri ve sürekli yaşanan pozisyon değişimleri, heyecanı artırdı. Button’ın yanlış garaja yönelmesi, Vettel’in avantaj elde etmesine neden oldu ama Nico Rosberg’in stratejik pit stopu, onu beklenmedik bir şekilde liderliğe taşıdı. Yarış boyunca toplam 58 pit stop yapılırken, pilotlar sık sık rakiplerine yaklaşarak mücadele etti. Hamilton, taze lastiklerinin avantajıyla Vettel’i geçerek zafere ulaştı. Yarışın ardından yapılan değerlendirmeler sonucunda 10 üzerinden 9.24 puan alan Çin GP, uzun süre zirveye yerleşti. Ancak bu yarışın değeri konusunda görüşler ikiye ayrılıyor. Kimileri DRS ve lastik aşınmasını eleştirirken, kimileri ise bu yarışın F1 tarihinin en heyecan verici anlarını sunduğunu savunuyor.