Ülkelerin aldığı vaziyetleri, görmek için dünyada ki legal, illegal mal dolaşımlarına para hareketlerine bakmak ülkelerin coğrafi gerçekliğini anlamak ve sağlıklı donelerle yorumlamak, analiz etmek gerekir.

   Dünyanın bugün ki ticari ve mal hareketliliğine baktığınız zaman büyük yoğunlukta legal olarak batıdan doğuya, sanayi ve teknoloji mallarını doğudan batıya da enerji ürünleri petrol türevlerinin gittiğini görüyorsunuz. Yine illegal olarak doğudan batıya uyuşturucunun batıdan, doğuya da silah ve savaş mallarının sevk edildiğine, özellikle 1979 Afganistan işgaliye başlayan savaş, PKK denen kanlı örgütün 1984 baskınından sonra hızla silahlanma eğiliminin baş göstermesi, yine Irak, İran savaşı döneminden sonra hem Irak’a, hem de İrana satılan illegal silah satışlarına şahit olundu.

   İllegal yürütülen onlarca trilyon dolar ciroları bulan faaliyetlerin ve para hareketleri gerçeğini de görerek Ermenistan’ın aldığı vaziyeti analiz etmeye çalışalım.

   Ermenistan; Asya da denize kıyısı olmayan, Teknoloji ve bilim üretemeyen, ülke vatandaşlarının büyük bölümünün başka ülkeler de çalışarak, ülkeye getirdiği paralardan bütçesini oluşturan, yine özellikle 90 yıllardan sonra kadınlarının büyük bölümünün illegal para kazanma yollarından fuhuş sektöründe çalıştığı, yine Rusya Federasyonu başta olmak üzere fuhuş sektörünün Ermeni çetelerin elinde olduğu gerçeği, Güvenlik kuvvetlerinin, kriminal raporlarında sıkça konu olmaktadır. Yine diasporada ki Ermenilerin özellikle Fransa’da ki ve Amerika’da ki Ermenilerin oluşturduğu lobilerin Ermenistan’a kaynak aktardığı da günümüzün bilinirliğidir. Ermeni lobilerinin ve Ermenilere kaynak sağlayan kesimler de incelendiği zaman kaynak sağlayan kişilerin büyük çoğunlukla silah kaçakçıları, uyuşturucu kaçakçıları ve fuhuş pazarlarını ellerin de tutan kesimlerde oluştuğunu fark ediyorsunuz.

   Bu perspektif üzerinden şimdi Ermenistan’ı analiz edelim ve ne maksatla kazanma şansının olmadığı savaşı göze aldığını irdelemeye çalışalım.

   Ermenistan’ın sanayisi yok. Ermenistan’da tarım ve hayvancılık, dünya pazarlarında olacak nitelikte değil. Ermenistan’da bilim yok.  Ermenistan dünya pazarlarının yol güzergâhında değil ve Ermenistan’ın denize açılan kapısı yok.

   Peki, komşuları kim? İki büyük Türk devleti. Türk devletlerin de yaşayanlarla akrabalık bağları bulunan ve Türk devletleri arasında ki Enerji geçişlerinin partneri Gürcistan, nüfusunun yarısından fazlası Türk olan, ambargo altında ki İran.

   Bu şartlarda Ermenistan’ın ancak iki yolu vardı;

   Ya Türk devletleriyle iyi ilişki kuracak Türkiye ve Azerbaycan’ın Ekonomide, bilimde, başta enerji ticareti olmak üzere diğer ticari faaliyetlerinden samimiyetle emek ve gayret göstererek faydalanacak ya da kendine dün de kalmış bir anlayışla Kolombiya gibi uyuşturucu ve fuhuş üreten ve pazarlayan bu vesileyle oluşacak sermaye ile de illegal silah pazarından pay almaya çalışan devletler listesine girecek.

   Ermenistan, İran ve PKK’nın ve yurt dışında ki lobilerinin desteği ile ikinci yolu seçti. Bu bilinirlik fark edildiği için de Rusya Ermenistan’ın beklediği desteği vermedi. Elbette vermezdi, Rusya hala taşların oturmadığı Kafkas ya da bir terör devleti istemezdi.

   Ermenistan başka neyi hesap edemedi? İran’ın böyle bir yolculukta, Ermenistan’ı bu derece yalnız bırakacağını düşünmedi. Çünkü İran Ortadoğu’nun birçok bölgesinde nüfus kavgası yapıyordu. İran’a illegal silah lazımdı ve bunu ancak başta Fransa, Belçika, Amerika da yaşayan Ermeni asıllı silah kaçaklarından sağlayabilir, ambargo altında ki ekonomisine takviyeyi uyuşturucudan elde ettiği kaynaklardan takviye yapabilirdi. Sırası gelmişken, Avrupa Birliği’nin alelacele İran’a uygulanan silah ambargosunu kaldırmasına bir de bu gözle bakın. Peki, bu hesapları tuttu mu? Elbette tutamazdı çünkü

İran’ın binlerce yıla dayanan devlet geleneği böylesine bir kumarı göze alamazdı.

   Başka neyi göremedi?

   Azerbaycan’ın yıllardır savunma sanayisin de yaptığı hazırlığı göremedi. Ordusunun her türlü, kara ve hava savaşına hazır olduğunu fark edemedi.

   Neyi analiz edemedi?

   Türkiye’nin bu süreçte canı pahasına Azerbaycan’a destek vereceğini analiz edemedi. Avrupa devletlerinin Türkiye’yi durduracağı Ermenistan’ı destekleyen lobiler tarafından telkin edildi. Yani Avrupa da ki kirli para sahipleri ve kirli paraların arkasında duran başta Fransa gibi devletler Ermenistan’ı yanılttı.

   Bu süreç nereye gider hep beraber göreceğiz. Başka bir yazıda da Ermenistan’ın bundan sonra ki sürecini analiz edeceğiz.

   Yapılması gereken mutlak Karabağ ve diğer işgal edilen toprakların işgalden kurtarılması Ermenistan’ın çok uzun süre teröre yataklık yapan Irak’ın kuzeyi durumuna düşmemesini sağlamaktır.

   Türk Milleti’nin birliği, bütünlüğü ve bekası şark meselesinin bitmesinden geçiyor.

   Öyleyse;

   Türkiye ve Azerbaycan tüm hazırlığını buna göre yapmalı, yüz yıllardır Türk Milleti’nin ve Türk devletinin gerçek manada kurumlaşmasının önündeki şark meselesi diye tarif edilen bela yok edilmelidir.

                                                                                                               Asri Karaarslan UZUN