Kırgızistan’ın nüfusu 6 milyonu aştı. Kırgızistan Ulusal İstatistik Komitesi, 19 Nisan 2021 tarihinde yayımladığı raporla 2021’de ülke nüfusunun 6 milyon 637 bine ulaştığını duyurdu.

Kırgızistan’ın yerleşik nüfusunda artış gözlendi. Ulusal İstatistik Komitesi, ülkenin nüfusunun 7 milyona dayandığını duyurdu. Dün yayımlanan raporda, nüfusun 6 milyon 637 bine ulaştığı bildirildi. Ülkede, ikamet eden nüfusun yüzde 34’ü kentlerde yaşarken; yüzde 66’sı ise kırsal yerleşim yerlerinde yaşıyor.

Avrupa Parlamentosu’ndan “İran” kararı Avrupa Parlamentosu’ndan “İran” kararı

KIRGIZLAR, TOPLAM NÜFUSUN YÜZDE 73’ÜNÜ OLUŞTURUYOR

Ayrıca, toplam nüfusun üçte birinden fazlasını (yüzde 35) çocuklar ve gençlerin oluşturduğu öğrenildi. Ülkede, nüfusun yüzde 57’si çalışma çağındaki insanlardan oluşuyor. Kırgız halkının yüzde 8’inin ise emekli olduğu belirtildi. Kırgızistan’da en son nüfus verileri 2019 yılına ait olurken; 6 milyon 459 bin olarak açıklanmıştı.

Kırgızistan Ulusal Komitesi, ülkede 100’den fazla milletin yaşadığını kaydetti. 2021 yılı başındaki tahminlere göre, Kırgızlar, 4 milyon 896 bin kişi ile genel nüfusun yüzde 73,8’ini oluşturuyor. Ülkedeki ikinci büyük millet olan Özbekler, 985 bin kişi ile toplam nüfusun 14,9’unu teşkil ediyor. Kırgızistan’da Rus nüfusu ise 341 bin kişi olarak kaydedilmiş genel nüfusun yüzde 5,2’sini oluşturuyor.

KIRGIZİSTAN: TÜRKİSTAN COĞRAFYASININ TARİHİ VE DOĞA HARİKASI ÜLKESİ

Türk Konseyi ve Türksoy üyesi olan Kırgızistan, bağımsızlığını ilan ettikten bir süre sonra milli bayrağını oluşturmuştur. Kırgızistan Bayrağı, kırmızı fonda sarı bir güneşten oluşmaktadır. Güneşten çıkan kırk ışın, kırk Kırgız kabilesini temsil etmektedir. Güneşin içerisindeki şekil ise Kırgız yurdunun çatısını temsil etmektedir.

Kırgızistan, doğusunda Çin işgali altındaki Doğu Türkistan, batısında Özbekistan, kuzeyinde Kazakistan ve güneyinde Tacikistan ile komşu durumundadır. Denize kıyısı olmayan ülkenin %65’i Tanrı Dağlarıyla çevrili olmasından dolayı Kırgızistan’a “Orta Asya’nın İsviçre’si” de denmektedir.

Orta Asya ülkeleri içinde tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Kırgızistan, tarihin en eski devirlerinden beri Türklerin doğal yerleşim alanlarından birisi olmuştur. Bu nedenle Türk tarihine ait pek çok eseri üzerinde bulundurmaktadır. Özellikle son yıllarda araştırmacıların ilgisini çeken Saymalı Taş bölgesi ve efsanelerde adı geçen Issık Göl, Kırgızistan’ı gezginlerin merak ettikleri bir ülke haline getirmektedir.

Kırgızistan’ın resmi dili olan Kırgızca ile beraber ülkede Özbek Türkçesi, Kazak Türkçesi, İngilizce ve Rusça da konuşulmaktadır. Kırgızistan dini yaygın olarak İslamiyet’e inanan Kırgız nüfusu yaklaşık altı buçuk milyondur bu da ülkenin %80’ini oluşturmaktadır. Müslümanlar arasında Sünnilik yaygındır. Rus Ortodoks kilisesine bağlı Hristiyanların da bulunduğu ülkede çok az miktarda Budist de bulunmaktadır. Çok uzun dönemler boyunca göçebe hayat yaşayan Kırgız Türkleri, SSCB egemenliğine girdiklerinde zorla yerleşik hayata geçirilmişlerdir. Kırgızlar her ne kadar Müslüman olsalar da batı kültüründen de etkilenmişlerdir. Kırgız Türkleri için misafirler çok değerlidir. Misafiri memnun etmek çok önemlidir. Ekmeğin kutsal kabul edildiği Kırgız Türklerinde ekmek kesinlikle yere konmaz, hep üst taraflara konulur. Kırgızistan kültürü, aile hayatının önem arz ettiği ve köklerinden gelen özelliklerin hâlâ yaşatıldığı bir kültürdür.

Kırgızistan ekonomisi, tarım ve turizm üzerine kuruludur. Tarımda şeker pancarı, tütün ve buğday en çok yetiştirdikleri ürünlerdir. Herhangi bir denize kıyısı bulunmayan ülkede göl turizmi önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle Issık Göl çevresinde göl turizmi açısında önemli işler yapılmaktadır. Göl turizminin haricinde % 65’i dağlarla çevrili olan ülkenin dağcılık için çok elverişli olması sebebiyle yıl içerisinde dünyanın farklı yerlerinden birçok dağcı buraya gelmektedir.

           Tanrı Dağları