İsrail'e açılan soykırım davasına Türkiye de müdahil oldu İsrail'e açılan soykırım davasına Türkiye de müdahil oldu

Bugün gerçekleşen oylamada, Avrupa Parlamentosu (AP) İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınayan ve daha fazla yaptırım uygulanmasını içeren bir kararı kabul etti. Oylamada, karar 20 üyenin karşısına karşı 357 üyenin lehte oy kullanmasıyla kabul edilirken, 58 üye de çekimser kaldı.

AP'nin karara ilişkin yaptığı açıklamada, İran'ın 13 ve 14 Nisan tarihlerinde gerçekleştirdiği saldırıları kınayarak bölgesel güvenliği tehdit eden bu saldırılardan duyulan ciddi endişe dile getirildi. Açıklamada ayrıca, İran saldırısı öncesinde ve sırasında İran'ın Lübnan'daki vekilleri Hizbullah ve Yemen'deki Husi isyancılar tarafından gerçekleştirilen roket atışlarının da kınandığı belirtildi.

Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlenen ve İsrail'e atfedilen 1 Nisan'daki saldırıdan dolayı üzüntü duyulduğu ifade edilen açıklamada, uluslararası hukuk çerçevesinde diplomatik ve konsolosluk binalarının dokunulmazlığı ilkesinin önemi hatırlatıldı.

Açıklamada ayrıca, bölgedeki gerilimin düşürülmesi çağrısında bulunuldu ve İran rejimi ile devlet dışı aktörlerin Orta Doğu'daki istikrarsızlaştırıcı rolünden duyulan derin endişe dile getirildi. AP üyeleri, AB'nin İran'a yönelik mevcut yaptırım planını genişletme kararını memnuniyetle karşıladı ve bu yaptırımların acilen uygulanmasını talep etti.

Karar açıklamasında, İran Devrim Muhafızları'nın AB terör örgütleri listesine dahil edilmesi ve İran'ın Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) çerçevesindeki yükümlülüklerine uyulması çağrıları tekrarlandı. Ayrıca, Yemen açıklarında İran tarafından el konulan gemideki mürettebatın serbest bırakılması ve güvenli bir şekilde geri dönmelerinin sağlanması istendi.