Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakovic ile başkent Moskova’da bir araya geldi. Lavrov, ABD’nin Rus diplomatları sınır dışı etme kararına karşılık olarak 10 ABD’li diplomatın sınır dışı edileceğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakovic ile başkent Moskova’da görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Lavrov, ABD’nin Rusya’ya karşı aldığı yeni yaptırımları değerlendirdi. Lavrov, ABD’nin 10 Rus diplomatı sınır dışı etmesi ile ilgili kararı hatırlatarak, “Moskova, ABD’li 10 diplomatın Rusya’yı terk etmesini teklif edecek.” dedi.

KONTROLSÜZ SEYAHATLER KALDIRILDI

Öte yandan ABD’nin Moskova Büyükelçiliğinde Rus ve üçüncü ülke vatandaşların çalıştırılmaması için bir prosedür başlatacaklarını ifade eden Lavrov, şöyle konuştu:

“ABD’nin Rusya’daki diplomatik temsilciklerindeki çalışanların kontrolsüz kısa süreli seyahatleri uygulamasına son verilecek. ABD, bu çizgiden devam ederse, ABD’den Rusya’da çalışan diplomat sayısını 300’e düşürmesini isteyeceğiz.”

“ABD İÇ İŞLERİMİZE KARIŞMAYA ÇALIŞIYOR”

ABD’nin Rusya’daki bazı vakıflar aracılığı ile iç işlerine karışmaya çalıştıkları suçlamasını yapan Lavrov, “Rusya’nın iç işlerine açık açık müdahale eden Amerikan sivil toplum kuruluşları ve vakıfların ülkemizdeki faaliyetlerini kısıtlayacağız ve durduracağız.” diye konuştu.

O ülke, Filistin'i devlet olarak tanıdı O ülke, Filistin'i devlet olarak tanıdı

ABD’DEN RUSYA’YA YAPTIRIM

ABD, Rusya’ya yönelik yeni yaptırım kararlarını dün açıkladı. ABD’deki diplomatik misyonlarda görevli 10 Rus istihbarat görevlisinin sınır dışı edileceği belirtildi. Konu ile ilgili Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, “2020 ABD Başkanlık seçimlerine müdahale girişiminde bulundukları gerekçesiyle 32 kişi ve kuruluşa, Rusya’nın Kırım’ı işgali nedeniyle 5 kişi ve 3 kuruluşa, Zararlı siber faaliyetleri sebebiyle 6 Rus teknoloji firmasına yaptırım uygulandı.” ifadeleri kullanıldı.

UKRAYNA GERİLİMİ

Öte yandan, Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Hazine Bakanlığı, yaptırım iddialarına yönelik soruları yanıtlamaktan kaçındı. Uzmanlara göre söz konusu adımın, Ukrayna sınırına asker sevkiyatı yaparak Batı’nın sabrını test eden Rusya ile ABD arasında zaten durma noktasına gelen ilişkilerin daha da gerilmesine neden olacağı öngörülüyor. Siber saldırı kapsamında ABD’li yetkililer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD seçimlerinde Donald Trump’ı başkan olarak yeniden seçilmesine yardım ettiğini de iddia ederken, Kremlin sözcüsü Peskov, siber saldırı iddialarını reddediyor.