Başkan, herkesin temel ve ortak görevinin nüfusun yaşam kalitesini iyileştirmek olduğunu hatırlattı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassım-Jomart Tokayev, Almatı'nın daha da geliştirilmesi üzerine bir toplantı düzenledi.


Devlet başkanı, ülkenin 30 yıllık bağımsızlıktaki başarılarının güney başkentiyle yakından bağlantılı olduğunu kaydetti. Başkan, "Bağımsızlığımız Almatı'da ilan edildi. Bu nedenle, bu şehrin tarihi rolü olağanüstü. Şimdi Almatı ekonomimizin ana itici gücü. İş sektörü de burada iyi gelişti" dedi.


Kassım-Jomart Tokayev, herkes için temel ve ortak görevin nüfusun yaşam kalitesini iyileştirmek olduğunu, bu nedenle istihdam ve vatandaşların gelirini artırma konularının öncelikli olarak ele alınması gerektiğini hatırlattı.


Almatı'nın uzun vadeli kalkınma stratejisi gereği hayata uygun koşulların ve herkese eşit fırsatların sağlandığı bir kent olması gerektiğini belirtti. Devlet başkanı, bu hedefe ulaşmak için belirli görevleri tamamlamanın önemli olduğuna inanıyor.


"Kassım-Jomart Tokayev, ekonominin gelişimini birinci görev olarak belirledi. Cumhurbaşkanı, 2020 yılı sonunda Almatı'nın sosyo-ekonomik göstergelerinin olumlu dinamiklerine dikkat çekti. Aynı zamanda durumun değişken ve istikrarsız olduğuna inanıyor, bu yüzden rahatlamamalıyız, "diyor.


Devlet başkanı, iş dünyası ile "geri bildirim" için açık ve etkili bir mekanizma kurulması gerektiğini duyurdu. Örnek olarak şehrin akım yönetimindeki iş konseyinin yapıcı çalışmasını gösterdi. Aynı zamanda, Başkan'a göre, şehrin daha fazla gelişme için yeni nişlere ve büyüme noktalarına ihtiyacı var, bunlardan birine yaratıcı ekonomi adını verdi.


"Gelişmiş ülkelerdeki uygulamalar, yenilikçiler, gençler ve iş dünyası arasındaki etkili iletişimin bu konuda kilit bir rol oynadığını gösteriyor. Çarkı yeniden icat etmeye gerek yok. Kitle fonlaması, eğitim merkezleri, iş melekleri ile özel yatırım turları gibi teknolojiler kendilerini gösterdi . Genel olarak, Almatın yaratıcı bir ekonominin gelişmesi için bir anlayış ve vizyona sahip olduğunu görüyorum. Altı deneyimini diğer bölgelere yaymak gerekiyor. Yurtlarımız yetenekler açısından zengin, genç sanatçılar, yaratıcı şahsiyetler alıyor. Sadece bölgesel değil, dünya çapında tanınırlık gösteriyor. "Kassım Jomart Tokayev dedi.

Kral III. Charles'tan gelinine jest Kral III. Charles'tan gelinine jest


Devlet başkanı, hükümete bu alanda tam teşekküllü ve modern bir yasal düzenleme geliştirme talimatı verdi. Başkan, iş dünyasının yasadışı müdahale girişimlerinden korunmasını başka bir acil görev olarak görüyor. Kontrol ve denetleme veya kolluk faaliyetleri kisvesi altında baskın ve gasp olgularından bahsediyoruz. Kassım-Jomart Tokayev, bu olumsuz tezahürlere karşı koymak için kendi adına bir yasal tedbirler paketi hazırlandığını söyledi. Çalışmanın, parlamentonun mevcut oturumu bitmeden tamamlanacağını belirtti.
"Nihai hedef, yasallık açısından iş ve hükümet organları arasında kusursuz bir ilişki modeli oluşturmaktır. Singapur'un başarılı bir örneği var, ödünç alınabilir. Hiçbir şey imkansız değildir, her şey bunu başarma kararlılığıyla ilgilidir"dedi.


Cumhurbaşkanı, yabancı yatırımların korunmasına odaklandı. Kassym-Jomart Tokayev'e göre, ekonominin başarılı gelişimi ve vatandaşların refahı, yatırımcıların ülkemizde ne kadar rahat iş yapabileceklerine bağlı. "Yatırımcılara karşı duyarlı bir tutum, devlet kurumları için bir zorunluluk haline gelmelidir. Bu nedenle, kanun uygulayıcıları ve diğer yetkili yapıları yatırımcıların faaliyetlerine mantıksız müdahalelere karşı uyarıyorum" dedi.


Kentin inovasyon alanındaki konumunu güçlendirme ihtiyacına da dikkat çekti. Devlet başkanına göre, Almatı'nın bu sektörde lider olmak için her türlü nedeni var. Bu, yenilikçi teknolojiler parkının potansiyeli, ülkenin önde gelen üniversitelerinin varlığı ve önemli bir risk sermayesi yoğunluğu ile kolaylaştırılabilir.


Almatı ve çevresinin kalkınmasında önemli bir yön turizm sektörü. Kassım-Jomart Tokayev'e göre son 10 yılda Almatı'daki yabancı turist sayısı üç katına çıktı, 2019'da bu rakam 435 bine ulaştı. Başkan ayrıca Almatı'nın yetkili Mercer notundaki varlığının, dünyanın en büyük şehirlerindeki gurbetçilerin geçim maliyetini yansıtan varlığına da dikkat çekti. 


Devlet başkanı, hizmetlerin sağlanmasının yanı sıra sorunlara da değindi. Almatı şehri ve Almatı bölgesinin akimatlarına turizmin gelişmesi için ortak bir program geliştirmeleri talimatını verdi. Cumhurbaşkanı, özellikle pandemi döneminde öncelikli görev olarak nüfus için istihdam sağlanmasının öneminden bahsetti.

Haberhergun