Çin yönetiminin alıkoyduğu aileleri için mücadele eden Doğu Türkistanlıların İstanbul’daki aile nöbetine 120. gününde ara verildi. Doğu Türkistanlılar, koronavirüs salgını kapsamında vaka sayılarının artması ve Ramazan ayına girilmesi nedeniyle eyleme bir süre ara verileceğini duyurdu. Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde aileleri için mücadele eden Doğu Türkistanlılar, en yakın zamanda nöbete yeniden devam edecekleri mesajını verdi.

Çin’in sistematik baskı ve asimilasyon politikalarına maruz kalan toplama kampı mağduru Doğu Türkistanlılar, tam 120. gündür Çin İstanbul Başkonsolosluğu önünde aile nöbeti tutuyor. Doğu Türkistanlı kamp mağdurları, aile nöbeti adını verdikleri eylemlerde Çin’den aileleri hakkında sağlıklı bilgi talep ediyor ve Doğu Türkistan’da yaşanan soykırımın bitmesini istiyor. Bugün itibariyle, Türkiye’de artan koronavirüs vaka sayısı ve Ramazan ayına girilmesi nedeniyle nöbete ara verildi.

Kamp mağdurları, bugün bir açıklama yaparak, Çin İstanbul Başkonsolosluğunda 120 gündür devam eden eyleme, koronavirüs genelgesi nedeniyle toplu etkinliklerin durdurulması nedeniyle ara verdiklerini, salgın şartları düzeldiği ve izin çıktığı takdirde eyleme yeniden aralıksız devam edeceklerini bildirdi.

Husiler, Aden Körfezi’nde İsrail'i hedef aldı Husiler, Aden Körfezi’nde İsrail'i hedef aldı

                                                   Doğu Türkistanlı kamp mağdurları tam 120 gündür aile nöbeti tutuyor

UYGUR TÜRKLERİNİN İSTANBUL’DAKİ AİLE NÖBETİNE ARA VERİLDİ

Doğu Türkistanlı aktivist Medine Nazimi, konuya ilişkin verdiği demeçte, “Aile nöbetimize, devletimizin yayımladığı koronavirüs genelgesine uyarak ara vermek zorunda kaldık. Ayrıca, herkesin sağlığı açısından nöbetimize ara verdik genelge kaldırıldıktan sonra nöbetimize, haklı mücadelemize devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.”

“SALGIN ŞARTLARI DÜZELİNCE YENİDEN AİLE NÖBETİNE DÖNECEĞİZ”

Uygur aktivistlerden Ömer Faruh, Çin yönetiminin, aileleri hakkında sağlıklı bilgi verene kadar aile nöbetine devam edeceklerini die getirerek, “Annem, kardeşlerim Çin’in Toplama kampında bırak oruç tutmayı, Allah’ın adını bile zikredemezken, onları kurtarmadan orucumu kabul Allah’ım demeye yüzüm yok, tek diyeceğim beni onlarla beraber oruç tutmayı istiyorum. Ben ailemi istiyorum ve aileme ulaşana kadar aile nöbeti mücadeleme devam edeceğim. Koronavirüs salgını kapsamında vaka sayıları azaldıktan ve Ramazan ayı geçtikten sonra yeniden Çin Konsolosluğunda olacağız” dedi.

TOPLAMA KAMPI MAĞDURU DOĞU TÜRKİSTANLILARIN AİLE NÖBETİ

Doğu Türkistanlıların akrabaları hakkında bilgi talep ettikleri eylemlere 13 Ocak 2021 tarihinde ara verildi. Aktivistlerin ısrarlı çabaları sonuç verdi ve İstanbul Valiliği ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, konuyu konsolosluğa ileteceklerini bildirdi. Doğu Türkistanlıların talepleri, İstanbul Valiliğince karşılık buldu. Çin yönetimine teslim edilmek üzere, Türkiye’deki on binlerce Doğu Türkistanlı dilekçe toplama sürecine başladı. Ankara’da ise 3 Şubat 2021 tarihinde Çin Ankara Büyükelçiliği önünde aile nöbeti mücadelesi başladı. Eylem izinsiz olduğu gerekçesiyle devam edemezken; Doğu Türkistanlı kamp mağdurları, Ankara’da temaslarda bulunarak, Türkiye’de seslerini duyurmaya ve Çin yönetiminden cevap almaya çalıştı. Ankara’daki Çin Büyükelçiliğinde seslerini duyuramayan Doğu Türkistanlılar, tam 120 gündür Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde hak arayışını sürdürüyordu.