BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Liz Throssell, yaptığı açıklamada, Hong Kong'da aralarında aktivist, akademisyen, eski delege ve avukatların da bulunduğu 50'den fazla muhalifin gözaltına alınmasıyla ilgili endişe duyduklarını dile getirdi.

Ulusal Güvenlik Yasası kapsamındaki "hükümeti devirmeye teşebbüs" suçlamasının, siyasi ve kamusal hayata katılma haklarına başvuran muhaliflerin gözaltına alınmaları için kullanıldığını ifade eden Throssell, soruşturmaların bireylerin ifade özgürlüğünün garanti altına alınarak sürdürülmesi gerektiğine de işaret etti.

Throssell, Hong Kong'da gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Öte yandan Hong Kong'da gözaltına alınan muhalifler arasında bulunan Amerikalı insan hakları avukatı bugün kefaletle serbest bırakıldı.

53 KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTI

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde polis, dün ulusal güvenlik kanununu ihlal ettikleri gerekçesiyle aralarında eski delegelerin de olduğu 53 muhalifi gözaltına almıştı.

Filipinler'de aşırı sıcaklar can aldı Filipinler'de aşırı sıcaklar can aldı

Muhalifler, Eylül 2020'de yapılması planlanan Yasama Konseyi seçimine hazırlık için düzenlenen "birincil seçime" katılmış, seçim, hükümetin onayı olmadan düzenlenmişti.

11-12 Temmuz 2020'de düzenlenen birincil seçimde 610 binden fazla kişi oy kullanmıştı. Muhaliflerin, Eylül 2020'deki Yasama Konseyi seçimlerine hazırlık için yaptığı seçim, bölge hükümeti ve Çin'in tepkisini çekmişti.