"Azerbaycan hükümeti, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırısına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Başvuru Azerbaycan vatandaşları tarafından değil, Azerbaycan hükümeti tarafından yapıldı, eyaletler arası bir başvuru ve Ermenistan'a karşı açılan ilk dava.

Hukuk Politikası ve Devlet İnşası Parlamento Komisyonu Üyesi Kamal Jafarov'un sözlerine göre,   Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ilgili maddelerinin Ermenistan tarafından doğrudan ihlal edildiğini kanıtlamak olduğuna inanıyor:

"Bazı zorluklara rağmen hedefe ulaşacağımızı düşünüyorum. Birincisi, hakikat ve uluslararası adalet mücadelemizdir. İkinci olarak, AİHS uygulamasında devletlere karşı bu tür iddialar yapılmış ve başvurumuz lehine davalar bulunmaktadır. Sonuç olarak, Azerbaycan'dan tanınmış ve çok profesyonel avukatların eyaletler arası başvurunun hazırlanmasına katıldığını belirtmeliyim.

Jafarov'a göre açıklamada, Dağlık Karabağ ve Azerbaycan'ın 7 çevresinin Ermenistan tarafından yaklaşık 30 yıl işgal edilmesi sonucunda Azerbaycan Cumhuriyeti vatandaşlarının yaşam hakkı, özel hayata ve aile hayatına saygı, din özgürlüğü, işkence ve kötü muameleye maruz kalmama, mülkiyet ve özgürlük Hareket hakkı ihlalleri gündeme geliyor, ayrıca 3.890 Azerbaycan vatandaşının kayıp olduğuna ve Ermenistan'ın bu kişilerin kaderini soruşturmak için herhangi bir önlem almadığına dair kanıtlar gündeme geliyor. 

"Aynı zamanda, Ermeni silahlı kuvvetlerinin Temmuz 2020'de Tovuz yönünde askeri kışkırtması sonucunda Azerbaycan vatandaşlarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile korunan haklarının ihlal edildiği olayları da başvuruya yansıtılıyor. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin görkemli zaferi ile sonuçlanan 44 günlük savaş sırasında, Ermeni Silahlı Kuvvetleri, uluslararası insani hukuku, özellikle Cenevre Sözleşmelerini ihlal ederek sivillere karşı insanlık dışı eylemlerde bulunmuştur. Uzun menzilli balistik füze ateşi, 93 kişiyi öldürmüştür. 12'si çocuk ve 28'i kadın olmak üzere, 51'i çocuk ve 104'ü kadın olmak üzere 423 kişiyi yaralayan kişi, Gence'de 10 apartman, 9,294 özel ev dahil olmak üzere 264 evi tamamen yıkıyor ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin İhlali kanıtlar sunarak kanıtlanıyor. 

Başvuruda ayrıca işgal altındaki Ermenistan topraklarında büyük çaplı mayınlar dikilmesi, şehirlerimizin ve köylerimizin yıkılması ve göndericilerin gönderilmesi nedeniyle Azerbaycan Cumhuriyeti vatandaşlarının evlerine dönme hakkından mahrum bırakıldığı belirtilmektedir. yasadışı silahlı grupların 10 Kasım 2020'deki teslim eyleminin ardından kurtarılmış bölgelerimize gönderilmesi vurgulanmaktadır. "

Milletvekilinin sözlerine göre bu eyaletler arası düzeyde Ermenistan aleyhine açılan ilk dava olmasına rağmen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin uygulamasında, Ermenistan aleyhine açılan ilk dava değil, daha önce vatandaşlar Ermenistan aleyhine dava açtılar:

"Bu alanda ilgili bir emsal var. Örneğin, Chiragov ve diğerleri durumunda) ihlale karar verildi. Aynı zamanda Ermenistan'ın, dünyanın tanımadığı gayrimeşru rejime askeri, maddi, siyasi ve diğer destekleri sağlayarak bir zamanlar işgal edilmiş olan Dağlık Karabağ'ı etkin bir şekilde kontrol etme kabiliyetine sahip olduğu tespit edildi.

İsrail'i durduracak tek ülke ABD İsrail'i durduracak tek ülke ABD

Bahsettiğim davada başvurular AİHM'ye Azerbaycan vatandaşları tarafından yapıldı ve Ermenistan'ın dolaylı bir insan hakları ihlali olduğu tespit edildi.

Haberhergun