Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, ABD yönetimine yaptığı açıklamada, ülkenin İsrail ile diplomatik ilişki kurabilmesi için üç temel şartı yineledi. Suudi Arabistan'ın bu şartlarını yerine getirmesi durumunda İsrail ile diplomatik ilişki kurulabileceği vurgulandı.

Açıklamada, "Suudi Arabistan, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti'nin tanınmadığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının durdurulmadığı ve İsrail işgal güçlerinin tümünün Gazze Şeridi'nden çekilmediği sürece İsrail ile hiçbir diplomatik ilişkinin olmayacağı yönündeki sabit tutumunu ABD yönetimine bildirdi" ifadelerine yer verildi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby'nin açıklamalarına yanıt verdi. Açıklamada, Suudi Arabistan'ın Filistin meselesi ve Filistin halkının meşru haklarının önemine vurgu yapılarak, ülkenin tutumunun sabit olduğu ve kararlılığını sürdürdüğü belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca, "Suudi Arabistan, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti'nin tanınmadığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının durdurulmadığı ve İsrail işgal güçlerinin tümünün Gazze Şeridi'nden çekilmediği sürece İsrail ile hiçbir diplomatik ilişkinin olmayacağı yönündeki sabit tutumunu ABD yönetimine bildirdi" şeklinde bir ifade kullandı.

İsrail'i durduracak tek ülke ABD İsrail'i durduracak tek ülke ABD

Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki normalleşme süreci, İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinde Gazze'ye yönelik saldırılarını başlatmasının ardından durmuştu. Suudi Arabistan, normalleşme için Filistin Devleti'nin tanınması şartını ön planda tutarak İsrail ile olan ilişkileri olumsuz etkileyen bir tutum sergiliyor.