İspanya Ulusal Mahkemesi, telif haklarıyla korunan görsel ve işitsel içerikleri izinsiz kullandığı iddiasıyla popüler anlık mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kullanımını askıya aldı. Mahkeme, Mediaset, Atresmedia ve Movistar Plus gibi televizyon şirketlerinin yaptığı suçlamayı değerlendirerek, telif haklarıyla ilgili eksiklikleri kabul etti.

ABD'de öğrenciler Filistin için bir araya geldi ABD'de öğrenciler Filistin için bir araya geldi

Mahkeme Hakimi Santiago Pedraz, İspanya'da faaliyet gösteren çeşitli telefon operatörlerine, en kısa sürede Telegram uygulamasının kullanımını askıya alması talimatını verdi. Hakim Pedraz, suçlamaların devam etmesine rağmen, Telegram'ı "iş birliği yapmamak ve belirli teknik verilerin raporlanmasına olanak sağlamamak" ile suçladı ve kullanımının durdurulmasını gerekli, uygun ve orantılı bir önlem olarak değerlendirdi.

Haberin yazıldığı sırada İspanya'da Telegram uygulamasının hala kullanımda olduğu belirtilse de, kısa sürede kapatılması bekleniyor. Ancak, Ulusal Mahkeme Hakimi Pedraz'ın aldığı karara bazı kesimlerden eleştiriler geldi. Tüketiciler Derneği Facua, kararı "orantısız" olarak nitelendirerek, milyonlarca kullanıcıya zarar vereceğini savundu. Muhalefetteki sol görüşlü Podemos Partisi lideri İone Belarra da kararı "özgürlükleri tehdit eden, haksız, sansürcü ve tamamen orantısız bir tedbir" olarak değerlendirdi.

Telegram, kurucuları Rus iş insanları Nikolai ve Pavel Durov kardeşler olan, 2013 yılından beri faaliyet gösteren bir mesajlaşma uygulamasıdır. WhatsApp'a alternatif olarak ortaya çıkmıştır.