Norveç Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yapılan insani yardım konvoylarına izin vermemesi üzerine sert bir şekilde tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "İsrail'in UNRWA gıda konvoylarının Gazze'nin kuzeyine ulaşmasına izin vermeme kararı kabul edilemez. Gazze'de kıtlık yaşanması an meselesi" ifadelerini kullandı. Eide, insani yardımın hayati önem taşıdığını ve İsrail'in Gazze'ye artırılmış hayati gıda yardımı erişimini sağlaması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan, İsrail, UNRWA'nın çalışanlarını Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıya karışmakla suçlamıştı. Bu iddialar sonrasında birçok ülke, UNRWA'ya sağladıkları mali desteği askıya almıştı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin iddialarının acilen soruşturulmasını istemişti. UNRWA ise İsrail'in iddialarına yönelik soruşturma başlatmıştı.

Almanya’dan Filistin – İsrail sorununa çözüm önerisi! Almanya’dan Filistin – İsrail sorununa çözüm önerisi!

İsrail'in UNRWA'ya yönelik suçlamalarını kanıtlayamaması üzerine Avrupa Birliği, Almanya, İsviçre, İtalya, Kanada, Finlandiya, İzlanda, Avustralya, İngiltere, Hollanda, ABD, Fransa, Avusturya, Romanya, Japonya ve Estonya, geçici olarak finansal desteği durdurma kararı almıştı. Ancak Avustralya, Kanada, İsveç ve AB, daha sonra kararlarından dönerek ajansı finanse etmeye devam edeceklerini bildirmişti.