Almanya’dan Filistin – İsrail sorununa çözüm önerisi! Almanya’dan Filistin – İsrail sorununa çözüm önerisi!

Moldova'nın Rusya yanlısı ayrılıkçı Transdinyester bölgesinde Rusya'nın başkanlık seçimi için sandık kurma girişimi, Moldova ve Rusya arasında bir krize yol açtı. Moldova Dışişleri Bakanı Mihai Popşoi, konuyla ilgili olarak Rusya Büyükelçisi Oleg Vasnetov'u Dışişleri Bakanlığına çağırdıklarını duyurdu. Bakan Popşoi, Büyükelçi Vasnetov'a Transdinyester bölgesinde sandık kurulmasına ilişkin bir protesto notası ilettiklerini ifade etti. Ayrıca Popşoi, Rusya'nın Kişinev Büyükelçiliği'nden bir diplomatın "istenmeyen kişi" ilan edildiğini de vurguladı.

Moldova Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, adı açıklanmayan bir Rus diplomatın "istenmeyen kişi" ilan edildiği ve sınır dışı edildiği aktarıldı. Bu hamle, Moldova'nın Transdinyester bölgesindeki sandık kurma girişimini kesin bir dille reddetmesinin ardından geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Moldova'nın bu adımına karşılık verileceği belirtildi. Moldova yönetimi, Rusya'nın Kişinev Büyükelçiliği dışında herhangi bir noktada sandık kurulmasına izin vermemişti. Ancak Transdinyester bölgesinde, Moldova'nın izni olmadan 6 oy verme merkezi açılmıştı. Bu durum, Moldova ve Rusya arasındaki gerilimi artırdı.

Transdinyester, Moldova'nın 1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrılmasının ardından Rusya'nın desteğiyle tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti. Bölge, geçtiğimiz günlerde Rusya'dan koruma talep etme kararı almıştı.