Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir araya gelmesinin ardından skandal açıklamalarda bulundu. Macron, yaptığı açıklamada, “Azerbaycan ordusu, Ermenistan’ın egemen topraklarını terk etmesi gerekiyor” ifadesini kullandı. Bağımsız Azerbaycan’ın seçilmiş ilk Meclis Başkanı İsa Gambar ve eski Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Güvenlik Bakanlığı İstihbarat Daire Başkanı Emekli Yarbay İlham İsmayil, konu ile ilgili Kırım Haber Ajansına değerlendirmede bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Elysee Sarayı’nda bir görüşme gerçekleştirdi. İkili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, tutukluların serbest bırakılması ve uluslararası insani yardımların bölgeye ulaşması gerektiğini belirtti. Ayrıca Macron, bölgede gerilimin azalması ve taraflar arasında diyaloğun başlaması gerektiğini belirtmesinin ardından, “Azerbaycan ordusu, Ermenistan’ın egemen topraklarını terk etmesi gerekiyor.” şeklinde skandal bir açıklamaya imza attı. Macron’un küstah açıklamasını QHA’ya değerlendiren İsa Gambar, “Bu açıklama bölgedeki barışa hizmet etmiyor, gerginliği ve problemleri artırıyor.” diye konuştu.+

GAMBAR: FRANSA’NIN AÇIKLAMALARI KABUL EDİLİR DEĞİL

Bağımsız Azerbaycan’ın seçilmiş ilk Meclis Başkanı İsa Gambar, Macron’un yaklaşan seçimleri düşündüğü için bu tür açıklamalarda bulunduğunu söyledi. Macron’un Ermeni asıllı seçmenlerin oylarını kazanmak için Ermenistan’ın lehine açıklamalarda bulunduğunu belirten Gambar, şöyle konuştu:

“Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un aynı zamanda Minsk Grubunun Eş Başkanı olarak böyle bir açıklama yapması çok yanlış ve zararlıdır. Bu açıklama bölgedeki barışa hizmet etmiyor, gerginliği ve problemleri artırıyor. Öte yandan son 30 yılda Ermeni askerlerinin Azerbaycan topraklarından çıkmasını talep etmeyen Fransa’nın bugün sınırların demarkasyonunu talep eden Azerbaycan’a karşı bu şekilde sert açıklamalarda bulunması anlaşılır ve kabul edilir değil. Bu açıklamalar ile Macron, bir devlet adamı olmadığını ortaya koymuştur. Bir söz vardır, ‘Politikacılar karşıdan gelen seçimleri düşünüyorlar, devlet adamları ise devletlerinin, milletlerinin geleceğini düşünüyorlar’.

“MACRON, SEÇİMLERİ DÜŞÜNÜYOR”

Macron sadece ileride yapılacak seçimleri düşünüyor ve o nedenle böyle açıklamalarda bulunuyor. Açıklamaları neticesinde Fransa’daki Ermeni asıllı seçmenlerin oylarını kazanmak istiyor. Belki bu açıklamaları ile seçimlerde bir az fazla oy ala bilir, hatta başarı sağlayabilir, ama diğer konularda çok başarısız oldu ve olacak.”

Bu açıklamalar ile Macron, bir devlet adamı olmadığını ortaya koymuştur.

GAMBAR: TÜRK DÜŞMANLIĞI YAPIYOR

Gambar, Macron’un açıklamalarının altında Türk düşmanlığı yattığının altını çizerek, şunları söyledi:

“Ayrıca Macron Minsk Grubu Eş Başkanı olarak, itibarını ve güvenirliğini yitiriyor, Azerbaycan-Fransa ilişkisine zarar veriyor. Tesadüf değil ki bugün Azerbaycan’da bir çok uzman analist, Fransa’nın Minsk Grubundan uzaklaştırılmasını ve eş başkanlığa Türkiye’nin getirilmesini öneriyor. Diğer bir yönden bakarsak Macron, Türk düşmanlığını da ortaya koyuyor. Bu düşmanlık Türkiye’ye karşı da yapıldı. 10-15 yıl önce Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) alınması zaman meselesi gibi duruyordu, ama Avrupa’nın ve Fransa gibi devletlerin yanlış siyaseti neticesinde Türkiye’nin AB’ye alınmasına karşı çıkıldı. Avrupa, dünyada jeopolitik anlamda önemli bir oyuncu olarak devam etmek istiyorsa Türkiye’nin ittifaka alınması şarttır.”

“MACRON, SIRADAN BİR POLİTİKACI GİBİ YOLUNA DEVAM EDİYOR”

Gambar, Macron’un dini yönden de bir düşmanlık ortaya koymasının Fransa’ya zarar vereceğini ifade ederek, “Öte yandan Macron’un açıklamalarında dini bir tercih de görüyoruz. Bu da çağdaş döneme uygun bir yaklaşım değil. Devlet adamları, çağdaş dönemde dinler arasında bir barış olmasına çalışmalıdır, dünyada bir anlaşma olmasına çalışmalıdır. Ama açık bir şekilde dini bir düşmanlık ortaya koymak ne Fransa çıkarlarına uygun, ne de dünyanın beşeri çıkarlarına uygun değil. Görünen o ki Macron gibiler sıradan bir politikacı gibi yola devam ediyor, devlet adamı vasıflarını ortaya koyamıyor.” diye konuştu.

İSMAYİL: KENDİ TOPRAĞIMIZDAN NEDEN ÇIKALIM?

Karabağ Savaşı emektarı, eski Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Güvenlik Bakanlığı İstihbarat Daire Başkanı Emekli Yarbay İlham İsmayil, Macron’un söylemlerinin ilk olmadığını daha öncede Ermenistan’ı destekleyen açıklamalarda bulunduğunu belirterek, “Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un söyledikleri bizi hiç şaşırtmadı çünkü bu tarz açıklamaları ilk kez yapmıyor. Macron, İkinci Karabağ Savaşı başladığında da art arda Ermenistan’ı destekleyici açıklamalarda bulunmuştu. Macron o dönem, Avrupa’nın siyasi merkezlerinden biri olan Fransa’nın Cumhurbaşkanına hiç uygun olmayan açıklamalar yapmıştı. Azerbaycan ordusu, 12 Mayıs 2021 tarihinde sınır kontrolünde bulunurken, Macron yine ‘Azerbaycan, Ermenistan topraklarından çıksın’ açıklamasında bulundu. Bu konu ile ilgili Macron’a şu sorular sorulmalı: Bizim Ermenistan topraklarında olduğumuzu nereden biliyorsunuz? Ermeni tarafı mı size söyledi? Azerbaycan’a bu konuyu hiç sordunuz mu? Biz kendi toprağımızdayız neden çıkalım?” dedi.

ABD'de öğrenciler Filistin için bir araya geldi ABD'de öğrenciler Filistin için bir araya geldi

Azerbaycan bu sınırlar ile Birleşmiş Milletler’e kabul edilmiştir.

“FRANSA BİZİ OYALAMAYA ÇALIŞIYOR”

Fransa’nın Minsk Grubunda eş başkan olması nedeniyle bu açıklamasının doğru olmadığına dikkat çeken İsmayil, “Minsk Grubu Eş Başkanlarından biri olan Fransa’nın adaletli olması gerekirken bu çıkışı yapması hiç doğru değil. Fransa, yalnızca Ermenilere uygun olan açıklamalarda bulunuyor. Fransa bu siyasetini sadece Azerbaycan’a karşı değil Türkiye’ye karşı da yürütüyor. Fransa bu açıklamaları neticesinde, Minsk Grubunda Eş Başkanlık görevini adaletli olarak yerine getiremeyeceğini gösterdi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da bununla ilgili bir açıklamada bulundu. Macron yönetimindeki Fransa, hiçbir zaman Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını işgal etmesi ile ilgili bir açıklamada bulunmamıştır. Ancak şuan işgal sonrası sınırların düzenlemesini yapılırken bu açıklamaları ile bizi oyalamaya çalışıyor.” ifadelerini kullandı.