Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak ziyaretinden dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, son dönemde DEM Partili belediyelerde yaşanan olaylarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. DEM Parti'nin Mardin ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclislerinin açılışlarında yaşanan tartışmalı durumlar hakkında sorulan bir soru üzerine Erdoğan, "Birliğimize ve bütünlüğümüze böylesine kışkırtıcı eylemlerle el uzatmaya kalkanlara bundan önce hukuk zemininde hangi yanıt verildiyse aynısının ortaya konması sürpriz olmaz. Buna bir defa herkesin hazır olması gerekir." şeklinde konuştu.

Bu açıklama, son günlerde DEM Partili belediyelerde yaşanan olayların ardından kayyum sinyali olarak yorumlandı. Özellikle Mardin ve Diyarbakır'da yaşananların ardından kamuoyunda tartışmaların artması ve içişleri bakanlığının soruşturma başlatması bu açıklamayı daha da dikkat çekici kıldı.

Gazetecilerin, "Bugün Sayın Bahçeli'nin çok sert eleştirileri vardı. Sizin değerlendirmeleriniz nedir?" şeklindeki sorularına ise Erdoğan, "Bu konuyu İçişleri Bakanlığımız şu anda kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Türkiye'de hepimizi temsil eden değerler vardır. Bunları dışlamak, bunlara saygısızlık etmek, birlik ve bütünlüğümüze kastetmek anlamına gelir ve tabii ki hukuk devletinde bunun da bir karşılığı vardır. Bunları daha önce de söyledim." şeklinde yanıt verdi.

Hapsi istenen Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a sert sözler Hapsi istenen Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a sert sözler

Erdoğan, "Birliğimize ve bütünlüğümüze böylesine kışkırtıcı eylemlerle el uzatmaya kalkanlara bundan önce hukuk zemininde hangi yanıt verildiyse aynısının ortaya konması sürpriz olmaz. Buna bir defa herkesin hazır olması gerekir. Sayın Devlet Bahçeli'nin yapmış olduğu açıklamalar Anayasa hükmünün icrasından başka bir şey değildir. Aynı durum şu anda benim için de geçerlidir. Anayasa'nın hükümlerini kimler çiğnemeye kalkıyorsa bedelini de ödemeye hazır olmalıdır." diyerek sözlerini tamamladı.