TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve çalışma hayatındaki düzenlemeleri içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemeler, milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor.

Terör örgütüne darbe: “BOZDOĞAN-30” Terör örgütüne darbe: “BOZDOĞAN-30”

Kanuna göre, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emekli maaşlarında ocak ödeme dönemi itibarıyla geçerli olacak 6 aylık artış oranı yüzde 49,25 olarak belirlendi. Bu kapsamda en düşük emekli aylığı, ocak ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltildi. Emekli vatandaşlara yapılan bu artış, maaşlarını daha yaşanabilir seviyelere çıkarmayı hedefliyor.

Kısa çalışma ödeneği ile ilgili de önemli düzenlemeler getirilen kanun kapsamında, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da eklendi. Bu durumda olan sigortalıların kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirildi. Kısa çalışma ödeneğine hak kazanmak isteyen sigortalıların kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmaları ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olmaları gerekecek.

Bu düzenlemeler, çalışma hayatındaki çeşitli unsurları içeren kapsamlı bir yasa değişikliği olarak dikkat çekerken, emekli vatandaşlara yapılan artışın yanı sıra kısa çalışma ödeneği şartlarında yapılan esnekliklerle işçilere ekonomik destek sağlanması hedefleniyor.