TBMM'de son günlerde yaşanan gerginlik, her genel kurul toplantısının başında 20 milletvekiline verilen bir dakikalık kürsü hakkının kaldırılması iddiasıyla tırmanıyor. İktidardan gelen bu yöndeki talepler, muhalefet partilerinden sert tepki alıyor. Muhalefet partisi yöneticileri, kürsü hakkının kısıtlanmasına karşı olduklarını belirterek, "Buna asla izin vermeyiz" diyor.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un gelecek hafta siyasi parti genel başkanlarını ziyaret ederek yeni anayasa yapımı için görüşmeler yapması bekleniyor. Ancak AK Parti ve MHP içinde, yeni anayasa öncesinde Meclis içtüzüğünde değişiklik yapılması gerektiği görüşünü savunan birçok milletvekili bulunuyor.

Meteoroloji'den o bölgelere saatli uyarı Meteoroloji'den o bölgelere saatli uyarı

Meclis Genel Kurulu'ndaki yasa yapma sürecinin uzunluğuna dikkat çekenler, "Genel Kurul 14.00'te açılıyor. Ancak saat 17.00-18.00'den önce yasaya geçemiyoruz. Grup önerileri nedeniyle 3-4 saat boşa geçiyor. Meclis acilen işler hale gelmeli. Bu sağlıklı bir çalışma değil. Bir sınırlama getirmek gerek" ifadelerini kullanıyor.

Gündem dışı konuşmaların ve grup önerilerinin kaldırılması gerektiğini dile getiren iktidar milletvekilleri arasında, seçim bölgelerindeki sorunları dile getirmek için verilen bir dakikalık kürsü hakkının da kaldırılması gerektiği yönünde görüşler öne çıkıyor.

Gazeteduvar'ın haberine göre, bazı iktidar mensupları kanun görüşmelerinin komisyonlarda tamamlanıp genel kurulda sadece oylama yapılması gerektiğini savunuyor. Ancak muhalefet partilerinin yöneticileri, "Milletvekillerinin kürsü hakkının kısıtlanmasına neden olacak her adımın karşısında oluruz. Buna asla izin vermeyiz" şeklinde kararlı bir tutum sergiliyor.