Başkan Joe Biden, ABD'nin askeri yardım alan ülkelerden savaş hukukuna uyma taahhüdü isteyeceğini duyurdu. Biden'ın imzaladığı bir başkanlık kararnamesine göre, bu ülkelerden 180 gün içinde yazılı bir taahhüt talep edilecek. İsrail gibi aktif çatışma içindeki ülkeler için ise bu süre 45 gün olarak belirlendi. Biden, daha önce İsrail'i Gazze'de "sınırı aştığı" için eleştirmişti.

ABD, askeri yardımını yaklaşık 100 ülkeye sağlıyor ve 1950'den bu yana en çok yardım alan ülkeler listesinin başında İsrail geliyor. ABD, yılda 3.8 milyar dolar değerinde silah ve teçhizat hibesiyle İsrail'e destek veriyor.

Kararnameye göre, ABD'den askeri yardım alan ülkelerin, çatışma durumunda sivillere ABD'nin göndereceği yardımların teslim edilmesine dair bir güvence vermesi de gerekecek. Bu ülkelerin düzenli bir şekilde Kongre ve Beyaz Saray'a bilgi vermesi de zorunlu olacak. Bu politikayı destekleyen senatörlerden Chris Van Hollen, Biden'ın bu yaklaşımı kullanarak İsrail hükümetine daha fazla baskı uygulayabileceğini söyledi.

Karar, son zamanlardaki Gazze Strip gerilimlerinin ardından geldi; 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e düzenlediği operasyonun ardından, İsrail'in karşı saldırılarında 28 bin Filistinlinin öldüğü bildirildi. Gazze'nin uydu görüntüleri, binaların en az yarısının hasar gördüğünü veya yıkıldığını gösteriyor, Gazze nüfusunun yüzde 80'ini oluşturan 1.7 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

ABD'de öğrenciler Filistin için bir araya geldi ABD'de öğrenciler Filistin için bir araya geldi

Beyaz Saray'ın, Gazze'deki mülteciler düşünülmeden yapılacak herhangi büyük bir operasyonu desteklemeyeceği yönündeki uyarısına rağmen, İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'nin kuzey ve orta kesimlerinden geçeceğini ve kısa süre içinde en güneydeki Rafah'a ineceğini açıkladı. Netanyahu, Cuma günü, İsrail ordusuna bölgedeki "sivillerin tahliyesi ve Hamas'ın geriye kalan örgüt yapısının çökertilmesi" için iki aşamalı bir plan hazırlanması emri verdiğini duyurdu.