Avrupa Parlamentosu’ndan “İran” kararı Avrupa Parlamentosu’ndan “İran” kararı

ABD, Ürdün'deki askeri üssüne yönelik gerçekleşen kamikaze insansız hava aracı saldırısı sonrasında misilleme olarak Suriye ve Irak'taki İran Devrim Muhafızları Ordusu'na ait hedeflere hava saldırısı düzenledi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Ürdün, Irak ve Suriye'deki üs saldırılarına karşılık olarak gerçekleşen hava harekatını duyurdu.

Ürdün-Suriye sınırındaki askeri üssüne 28 Ocak'ta İran destekli gruplar tarafından düzenlenen kamikaze insansız hava aracı saldırısında 3 ABD askeri hayatını kaybetmiş, 40'tan fazla asker de yaralanmıştı. Bu saldırının ardından ABD, İran destekli grupları tehdit ederek misilleme yapacağını belirtmişti.

Bugün gerçekleşen hava saldırısında, Suriye'nin doğusundaki Deyrizor iline bağlı Meyadin ilçesi ile Irak'taki İran Devrim Muhafızları Ordusu unsurlarının bulunduğu noktalara yönelik saldırılar düzenlendi. Mezar Ali Üssü'nde gerçekleşen saldırıda ölü ve yaralılar olduğu belirlendi. ABD Hava Kuvvetleri'nin Irak'taki İran Devrim Muhafızları Ordusu üslerine de saldırı düzenlediği kaydedildi.

Son dönemde Ürdün, Suriye ve Irak'ta artan gerilim, Fırat Nehri'nin doğusundaki Deyrizor bölgesindeki çatışmaları tetikliyor. ABD destekli terör örgütü YPG/PKK'nın kontrolündeki bölgelere düzenlenen saldırılar ve İran destekli grupların zaman zaman ABD üslerine roket ve insansız hava aracı saldırıları, bölgedeki gerilimi arttırıyor.

ABD'nin Ürdün'deki üssüne düzenlenen saldırının ardından yaşanan bu hava saldırısı, bölgedeki tansiyonun yüksek olduğu bir dönemde gerçekleşti. Olayın ardından taraflardan gelecek açıklamalar ve olası gelişmeler yakından takip ediliyor.