Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, Kanarya Adalarında göçü kontrol etmek ve yeni enerji altyapı projeleri başlatmak amacıyla Moritanya ile 210 milyon euroluk bir ortaklık planını açıkladı. AB liderleri, Moritanya Cumhurbaşkanı Mohamed Ould Ghazouani ile Sahel bölgesinde güvenlik, göç ve istikrarı ele almak üzere bir araya geldi.

Von der Leyen, Moritanya'nın Sahel bölgesindeki demokratik referans olarak önemli bir rol oynadığını belirterek, ülkenin 150 bin mülteciye sağladığı destek için Cumhurbaşkanı Ghazouani'ye teşekkür etti. İmzalanması planlanan paketin bir parçası olarak insani yardım sözü verdi. Ayrıca, Moritanya'nın kuzeyde başkent ile güneydoğu arasında yeni bir yüksek voltajlı elektrik hattı ve iyileştirilmiş yollar için yatırım desteği alacağını ve enerji kaynakları geliştirme konusundaki çalışmalara destek olacaklarını açıkladı.

Göçle mücadelede sınır güvenliğini artırmak amacıyla savunma güçlerinin eğitimine de destek verileceğini belirten von der Leyen, bu ortaklıkla Moritanya'nın demokratik istikrarı için önemli bir adım atıldığını ifade etti. Sánchez ise Moritanya'nın Sahel'de istikrarın temel bir referans olduğunu ve bu işbirliğiyle bölgede demokratik istikrarın güçlendirileceğini vurguladı.

Batı Afrika'dan Kanarya Adalarına yönelen göç rotasının giderek daha aktif hale geldiği belirtilirken, İspanya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre Ocak ayında bu rota üzerinden kaçak yollarla 7 bin 270 kişinin ulaştığı kaydedildi. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre dramatik bir artışı temsil ediyor. Sánchez, iki ülke arasındaki sınır kontrolü işbirliğini güçlendirmeye odaklanacaklarını belirtti.

Almanya’dan Filistin – İsrail sorununa çözüm önerisi! Almanya’dan Filistin – İsrail sorununa çözüm önerisi!