Futbol-Gençlerbirliği-Siyaset Futbol-Gençlerbirliği-Siyaset

The Arabian News’in haberine göre, ABD basını Salı günü ABD Başkanı Joe Biden Osmanlı hükümetinin 1. Dünya Savaşı sırasında neden olduğu ‘’Ermeni soykırımını tanıyacak’’ başlıklı yazılar yayımladı. 


Konuyla ilgili Amerikalı siyaset bilimci Ian Bremer, GZERO Media'da "Beyaz Saray'dan aldığım duyumlara göre, Başkan Biden Osmanlı yönetimi altında 1915'te Ermeni'lerin öldürülmesini bir soykırım olarak tanıyacak" ifadesini kullandı. Amerikalı siyaset bilimcisinin sözlerine göre ‘’bu adım Biden'i Osmanlı yönetimi Soykırımını tanıyan ilk ABD başkanı yapacaktır’’ diye belirtti. Bremer, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Senato'nun 2019'da Ermeni soykırımını tanıma kararının işaret ederek, "Biden kampanyası sırasında harekete geçeceğine söz vermişti" dedi.


Ermeni'lerin sözde soykırım iddiasına dayanarak, Amerikalı siyaset bilimcisi soykırımın; tarihçiler tarafından 1.Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu tarafından Ermeni'lerin sistematik olarak öldürülmesi ve sürülmesi olduğunun altını çizerek, 1920'lerin başında katliam ve tehcirlerin nihayet sona erdiğini 600.000 ila 1.5 milyon Ermeni'nin öldürülmesi ile sonuçlandığını söyledi. 


Bremer’in sözlerine göre, bu hafta Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez liderliğindeki yaklaşık 40 milletvekilinden oluşan iki partili bir koalisyon Biden'ı soy kırımı resmen tanımaya çağırmış. Bidene yazılan mektupta ise “yönetim, insan haklarına saygıyı teşvik ve bu tür zulümlerin tekrarlanmamasını sağlamalı ve tarihi kabul etmelidir. Bu sözleri söylemek ve bu tarihi anmak, her gün gerçeğin gücünün ve nefrete karşı durmaktır çünkü sessizlik suç ortaklığıdır. Çocuklarımız için soykırımı tam olarak kabul etmez, anmaz ve öğretmezsek 'bir daha asla' kelimesi anlamını yitirir ”diye belirtmişlerdir. 


Hatırlatmak gerekir ki; Biden cumhurbaşkanlığı kampanyası sırasında sözde Ermeni soykırımı Anma Günü'nü kutlamıştı. ABD Türkiye ilişkileri normalleşmeye doğru gidecek bir görüşmenin ardından acaba bu konuyla ilgili Beyaz Saray hangi önlemleri alacak? İlginç olan şu ki, 31 Mart 1918 Azerbaycan’da Türk’lerin soykırımını yapan, daha sonra 1992 de Hocalı’da tekrar Azerbaycan Türk’lerinin katliamını gerçekleştiren Ermeni’lere neden Amerika siyasetçileri ‘mağdur tarihî’ yazmak için uğraşıyor? 


ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ve Amerika senatörleri, Hocalı soykırımı zamanında Ermeni doktor Zori Balayan'ın Türk çocuklarının derisini üzerek kan kaybından 7 saniyede can vermesine neden olduğu ve bu insanlık dışı hareketini gururla dile getirdiği halde, Ermenistan yönetimi tarafından cani Balayan'a madalya takıldığı halde, Ermeni mağdurluk tarihi hangi akılla, hangi adaletle yazılacağını umuyorlar ki? Bakalım şimdi Biden yönetiminin seçimi nasıl olacak? Türk'e baskı yapmak için, Ermenistan'ın yalan makinesine ortak mı olacak? Yoksa, Türkiye'yi daha fazla Rusya'ya doğru itmeyi göze alarak, sıcağı sıcağına normalleşmeye doğru giden ABD Türkiye ilişkisine sahip mi çıkacak? 

Biden Yönetimi, bu güne kadar hiçbir aklı başında ABD cumhurbaşkanı tarafından onaylanmayan sözde Ermeni soykırımını onaylayarak, Ermeni yalanına ortak olacak mı?

Haberhergun