DÜNYA

Kazakistan’da çocuklara aşı yapılması zorunlu olacak

Kazakistan Meclisi yeni kanun tasarısını onayladı...

Kazakistan Meclisi çocuk sağlığı ve sağlık sistemin ile ilgili kanunun ikinci kısmında değişiklileri öngören yeni kanun tasarısını onayladı.

Mecliste görüşülen kanun taslağında çocuklara zorunlu aşı yapılması oy birliği ile kabul edildi.

Yeni sunulan kanunda toplam 717 değişikliğin yapıldığını kaydeden Milletvekili Zaure Amanjolava, çocuklara yapılacak aşıları zorunlu ve isteğe bağlı olmak üzere iki gruba ayrıldığını açıkladı.

Çocukların anaokuluna kayıt yaptırmaları esnasında anaokullarındaki kollektif standartlara uyulacağını belirten Amanjolova, daha önce uygulanan önleyici aşıların yapıldığı hastalıkların listesine viral hepatit A (B15), viral hepatit B (B16), tip b (B96.3) hemofilik enfeksiyon, serviksin malign neoplazmları (C53), boğmaca (A37), kızamık (B05), kızamıkçık (B06), pnömokokal enfeksiyon (B95.3), çocuk felci (A80), tetanoz (A33-A35), tüberküloz (A15-A19) ve kabakulak (B26) girdiğini kaydetti.

Toplumda çokça tartışılan zorunlu aşı meselesine Sağlık Bakanlığı’ndan gelen açıklamada ise Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Kazakistan Çocuk Hakları yasasında tanımlandığı üzere çocuklara aşı yapılmasının reddedilmesinin çocukların Anayasa ile güvence altına alınan sağlık koruma hakkının ihlali olduğunu belirtti.

Kazakistan’da dünyaya gelen her çocuğun aşı karnesi bulundurması zorunlu. Okul çağına kadar çocukların aldıkları tüm aşılar bu karnede kayıt altına alınmak zorunda.