ABD, seçimlere müdahale, Amerikan kamu kurumlarına yönelik kötü niyetli siber saldırılar ve Kırım’ın işgali nedeniyle Rusya’ya yaptırım kararı aldığını açıkladı. Yeni yaptırım kararı ile Ağustos 2019’dan beri yürürlükte olan Rus devlet borcundaki belirli işlemler üzerindeki mevcut yasakların genişletilmesine karar verildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’ya yönelik yeni yaptırım kararlarını bugün açıkladı. ABD’deki diplomatik misyonlarda görevli 10 Rus istihbarat görevlisinin sınır dışı edileceği belirtildi. Konu ile ilgili Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, “2020 ABD Başkanlık seçimlerine müdahale girişiminde bulundukları gerekçesiyle 32 kişi ve kuruluşa, Rusya’nın Kırım’ı işgali nedeniyle 5 kişi ve 3 kuruluşa, Zararlı siber faaliyetleri sebebiyle 6 Rus teknoloji firmasına yaptırım uygulandı.” ifadeleri kullanıldı.

MEVCUT YASAKLAR GENİŞLETİLDİ

Öte yandan ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, 14 Haziran 2021 tarihinden sonra Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu veya Rusya Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilen tahviller için ABD finans kuruluşlarının birincil piyasaya katılımasının genel olarak yasaklandığı ifade edildi. ABD’li finans kurumlarının, belirlenen 3 kuruluşa borç vermesinin engelleneceği bildirilirken, Rus devlet borcundaki belirli işlemler üzerindeki mevcut yasakların genişletilmiş olacağı belirtildi.

Kolombiya Cumhurbaşkanı'ndan Netanyahu'ya sert sözler Kolombiya Cumhurbaşkanı'ndan Netanyahu'ya sert sözler

UKRAYNA GERİLİMİ

Öte yandan, Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Hazine Bakanlığı, yaptırım iddialarına yönelik soruları yanıtlamaktan kaçındı. Uzmanlara göre söz konusu adımın, Ukrayna sınırına asker sevkiyatı yaparak Batı’nın sabrını test eden Rusya ile ABD arasında zaten durma noktasına gelen ilişkilerin daha da gerilmesine neden olacağı öngörülüyor. Siber saldırı kapsamında ABD’li yetkililer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD seçimlerinde Donald Trump’ı başkan olarak yeniden seçilmesine yardım ettiğini de iddia ederken, Kremlin sözcüsü Peskov, siber saldırı iddialarını reddediyor.