DÜNYA
Yayınlanma : 06 Temmuz 2026 08:55
Düzenleme : 06 Temmuz 2026 08:55

Yunan hükümetine telefon şakası: Güvenlik skandalı patlak verdi

Yunan hükümetine telefon şakası: Güvenlik skandalı patlak verdi
Yunanistan, ulusal güvenlik genel sekreteri Thanos Dokos'un Rus komedyenlerle yaptığı telefon görüşmesi sonrası güvenlik skandalı ile sarsıldı ve siyasi tartışmalar alevlendi.

Yunanistan, ulusal güvenlik alanında yaşanan bir telefon şakasıyla sarsıldı. Ulusal Güvenlik Genel Sekreteri Thanos Dokos, kendisini Ukraynalı yetkili olarak tanıtan Rus komedyenlerin tuzağına düştü. Dokos'un, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Rüstem Umerov zannettiği bu kişiyle çevrim içi görüşme gerçekleştirdiği bildirildi. Görüşme sırasında, NATO Zirvesi ve savaş hakkında değerlendirmeler yapıldı.

KOMEDYENLERDEN AÇIKLAMA

'Vovan&Lexus' olarak bilinen Rus komedyenler Vladimir Kuznetsov ve Alexei Stolyarov, yaptıkları açıklamada Dokos'u hedef almanın kendileri için özel bir plan olmadığını ifade etti. Sadece Baltık ve Balkan ülkelerindeki güvenlik danışmanlarıyla benzer görüşmeler yaptıkları ve Dokos'a bir e-posta ile ulaştıkları belirtildi. Yunan hükümetinin olayı 'yapay zeka destekli hibrit saldırı' olarak nitelendirmesine ise itiraz ettiler. Komedyenler, sadece bir e-posta ile ulusal güvenlik genel sekreteriyle görüşme ayarlanabilmesinin güvenlik prosedürlerinde ciddi bir sorun olduğunu vurguladı.

SİYASİ TARTIŞMALAR ALEVLENDİ

Olay, Yunan hükümeti ile muhalefet arasında krize yol açtı. Ana muhalefet partisi Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK), Dokos'un görevden alınmasını talep etti. PASOK, hükümetin olayı küçümsemeye çalıştığını ve 'hibrit saldırı' açıklaması ile durumu örtbas etmeye çalıştığını iddia etti. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Radikal Sol İttifak Partisi (SYRIZA) da olayı eleştirerek, hükümetin güvenlik konusundaki zafiyetini vurguladı. Eski Başbakan Andonis Samaras, Dokos'un görevde olup olmadığını sorgulayarak hükümetin tutumunu eleştirdi.