DÜNYA
Yayınlanma : 11 Ocak 2026 01:10
Düzenleme : 11 Ocak 2026 01:10

Victoria'da kabus: 300 bin hektar alevlerde, 130 ev kül oldu

Victoria'da kabus: 300 bin hektar alevlerde, 130 ev kül oldu
Avustralya'nın Victoria eyaletinde kontrol edilemeyen yangınlar 300 bin hektarı yok etti, 130 ev kül oldu ve afet durumu ilan edildi.

Avustralya'nın Victoria eyaleti, kontrol edilemeyen orman yangınları nedeniyle büyük bir felaketin içinde. SBS News'in aktardığına göre, eyaletin farklı bölgelerini saran alevler, şu ana kadar yaklaşık 300 bin hektarlık dev bir alanı tamamen yok etti. Bu yıkım, geniş tarım arazilerini ve çiftlik hayvanlarını da içine alarak yerel ekonomi ve ekosistem üzerinde onarılmaz hasar bıraktı.

130 EV YERLE BİR OLDU, ACİL TAHLİYE SÜRÜYOR

Yangınların vurduğu yerleşim bölgelerinde durum her geçen saat daha da kötüleşiyor. ABC News'in bildirdiği bilgilere göre, alevler en az 130 evi tamamen kül etti ve bölge sakinleri için acil tahliye emirleri yayınlandı. Yetkililer, yangın koşullarının son derece değişken ve tehlikeli olduğunu vurgulayarak, itfaiye ekiplerinin ve acil durum ekiplerinin aralıksız çalıştığını belirtti.

FELAKET SEVİYESİNDE TEHLİKE VE RESMİ AFET İLANI

Avustralya genelini etkisi altına alan şiddetli sıcak hava dalgası, Victoria eyaletinde yangın riskini 'felaket' seviyesine taşıdı. 8 Ocak'ta alınan kararla, açık alanlarda ateş yakılması kesinlikle yasaklandı. Bu kritik gelişmelerin ardından, Victoria Eyalet Başbakanı Jacinta Allan dün bölgede resmi olarak afet durumu ilan edildiğini duyurdu. Bu ilan, acil kaynak tahsisi ve genişletilmiş müdahale yetkileri sağlayarak, krizle mücadele çabalarını hızlandırmayı amaçlıyor.