DÜNYA
Yayınlanma : 11 Ocak 2026 00:59
Düzenleme : 11 Ocak 2026 00:59

Trump'tan Grönland halkına şok teklif: Milyarlarca dolarlık rüşvet mi?

Trump'tan Grönland halkına şok teklif: Milyarlarca dolarlık rüşvet mi?
Trump yönetiminin Grönland'ı satın almak için ada halkına kişi başı 10 bin ila 100 bin dolar arasında rüşvet teklif ettiği iddia edildi. Danimarka ise Grönland'ın satılık olmadığını net bir dille ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Danimarka'ya bağlı Grönland adasını satın alma girişimi kapsamında, ada halkına kişi başı 10 bin ile 100 bin dolar arasında değişen rüşvet teklifinde bulunduğu iddia edildi.

ŞOK RÜŞVET İDDİALARI ORTALIĞI KARIŞTIRDI

İddialara göre, Trump yönetiminin Grönland'ı ABD kontrolüne almak için bölge sakinlerine cazip maddi tekliflerde bulunduğu konuşuluyor. Grönland'ın yaklaşık 57 bin kişilik nüfusu düşünüldüğünde, bu tekliflerin toplam maliyetinin yaklaşık 5.7 milyar dolara ulaşabileceği, bunun da güncel kurla 246 milyar Türk Lirası'na denk geldiği hesaplanıyor.

DANİMARKA'DAN NET TEPKİ: GRÖNLAND SATILIK DEĞİL

Bu gelişmeler üzerine Danimarka hükümetinden sert bir açıklama geldi. Stratejik öneme sahip Grönland adasının hiçbir şekilde devredilmeyeceği vurgulandı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, konuyu Danimarka Dışişleri Bakanı ile görüşeceği belirtilirken, bu durumun iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde yeni bir krize yol açabileceği öngörülüyor.