Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, İran ile bir anlaşmaya varılana dek Hürmüz Boğazı'ndaki ablukanın devam edeceğini kesin bir dille ifade etti. Trump, yaptığı açıklamalarda, barış görüşmelerinin ilerleyebilmesi için İran ile varılan ateşkesin süresiz olarak uzatıldığını belirtti. Ancak bu durum, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı açık tutma isteğiyle çelişiyor.
İRAN'IN FİNANSAL SIKINTILARI VE TRUMP'IN SUÇLAMALARI
Başkan Trump, İran'ın ciddi finansal zorluklar içinde olduğunu ve günde yaklaşık 500 milyon dolar kaybettiğini, bunun da asker ve polis maaşlarının ödenmesinde aksamalara yol açtığını iddia etti. Trump'a göre İran, ABD'nin Hürmüz Boğazı'ndaki ablukası nedeniyle "itibarını kurtarmak" adına boğazın kapatılmasını talep ediyor. Başkan, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı açması halinde "asla bir anlaşma sağlanamayacağını" vurguladı. Sosyal medya üzerinden yaptığı bir açıklamada ise, Pakistanlı arabulucuların çabaları sonucunda, İran liderlerinden ortak bir öneri gelene ve görüşmeler bir sonuca ulaşana kadar İran'a yönelik saldırıların askıya alınması talebini kabul ettiğini duyurdu.
DEVİRİM MUHAFIZLARI'NDAN TEPKİ VE GEMİ EL KOYMA OLAYI
Trump'ın ateşkesi süresiz uzatma kararının ardından İran Devrim Muhafızları'ndan sert bir açıklama geldi. Muhafızlar, olası yeni saldırılara karşı hazırlıklı olduklarını ve bir çatışma durumunda "düşmanın kalan varlıklarına ezici darbeler indireceklerini" bildirdiler. Ayrıca, Körfez ülkelerine yönelik bir tehditte bulunarak, İran'a yönelik saldırılarda ABD'nin üslerinin kullanılması halinde, bu ülkelerin petrol üretimine "veda edeceği" uyarısında bulundular. Devrim Muhafızları, iki yabancı gemiye el konulduğunu ve bu gemilerin İran karasularına yönlendirildiğini de duyurdu. Benzer bir gelişmede, İran güçlerinin Umman Denizi'nde uyarıları dikkate almadığı gerekçesiyle bir konteyner gemisine ateş açtığı bildirildi. Mürettebatın durumunun iyi olduğu belirtilirken, geminin köprü üstü kısmında ciddi hasar meydana geldiği kaydedildi. İngiltere Deniz Ticaret Örgütü de Umman Denizi'nde bir konteyner gemisine yönelik saldırıyı doğruladı.



